La Vanguardia (Català)

El Rei recorda que “Espanya no es pot entendre sense Iberoamèri­ca”

- Cartagena (Colòmbia). Enviada especial

Ahir el Rei va alertar en el seu discurs davant del plenari de la cimera de caps d’Estat i de govern de la necessitat de continuar treballant per millorar la vida dels ciutadans que formen la comunitat llatinoame­ricana. Per segon cop des de la seva proclamaci­ó, el 2014, Felip VI, que ja va participar a la cimera anterior a Veracruz (Mèxic) es va dirigir als mandataris presents a Cartagena per ratificar el compromís d’Espanya i de la corona i el seu personal amb Iberoamèri­ca, i va recordar que des del 1995, com a príncep d’Astúries, ha assistit a tots els relleus presidenci­als dels països de la zona.

“Espanya no es pot entendre sense Iberoamèri­ca, ni Iberoamèri­ca es pot comprendre plenament sense Espanya, una nació europea que se sent profundame­nt americana”, va dir Felip VI, representa­nt de l’únic país que no ha faltat a cap de les vint-i-cinc cimeres convocades des del 1991.

En aquests anys, com va recordar en les seves paraules, i gràcies a la cimera, s’han aconseguit acords i millores en àmbits com l’educació, la sanitat i la cooperació, encara que va advertir dels reptes pendents, entre els quals hi ha la lluita contra la pobresa i la mobilitat dels ciutadans.

El Rei, que va arribar a Cartagena la matinada de divendres passat, ha mantingut trobades bilaterals amb els presidents de Colòmbia, Mèxic, el Perú i Guatemala, el país que allotjarà, el 2018, la pròxima cimera, així com un dinar conjunt amb els presidents centreamer­icans i el de la República Dominicana. El Rei ha viatjat acompanyat pel ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, ja que tant el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, com el ministre d’Afers Exteriors s’han quedat a Madrid amb motiu de la sessió d’investidur­a.

A De Guindos, juntament amb el secretari d’Estat de Cooperació, Jesús Gracia, li va tocar buscar el suport de les antigues colònies d’Espanya respecte a la colònia britànica de Gibraltar. A instàncies d’Espanya la cimera va aprovar un comunicat especial, ratificat per tots els països presents, en què s’insta el Regne Unit a negociar amb Espanya la cosobirani­a de Gibraltar.

És la primera vegada, des de la primera cimera fa vint-i-cinc anys, que Espanya acudeix al fòrum iberoameri­cà per buscar suport en el contenciós que manté amb el Regne Unit sobre la sobirania de Gibraltar, que ja ha tractat en el marc de la Unió Europea i les Nacions Unides.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain