La Vanguardia (Català)

El president del Iemen, exiliat a Riad, rebutja el pla de pau de l’ONU

- Redacció

i agències

Almenys quinze persones, gairebé totes dones, van morir ahir a Salou, una ciutat iemenita que des de fa setmanes és el blanc dels bombardejo­s de la coalició que lidera l’Aràbia Saudita. Es refugiaven en tres immobles que van ser atacats repetidame­nt pels avions, fins i tot quan els veïns buscaven superviven­ts entre la runa.

És una història gairebé quotidiana en una guerra oblidada que ha causat més de 7.000 morts i tres milions de desplaçats i ha condemnat a la inanició una població que ja era la més pobra del món àrab quan la guerra va esclatar fa dos anys.

Malgrat aquest drama humà, el president Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, exiliat a Riad, va rebutjar ahir el pla de pau que li va oferir l’ONU. La Unió dels Emirats Àrabs, membre clau de la coalició, va dir dijous que era una bona “solució política”, però ahir Al-Hadi va declarar que “conté les llavors perquè continuï la guerra”.

No ha transcendi­t res oficial de la proposta de les Nacions Unides, però la cadena Al-Arabiya en va oferir les línies generals. AlHadi hauria de cedir gran part del seu poder a un vicepresid­ent, que, al seu torn, nomenaria un primer ministre que formaria un govern amb una representa­ció equilibrad­a entre el sud i el nord.

Aquest govern es formaria una vegada que els rebels huthis abandoness­in la capital, Sanà, a més d’altres ciutats, i lliuressin les armes pesants a un mediador.

Els huthis, ètnia xiïta del nord del Iemen, controlen Sanà i gran part del nord del Iemen des de l’inici de la guerra. Tenen el suport de l’Iran.

El Govern, reconegut internacio­nalment i avalat per l’Aràbia Saudita, domina el sud i ha instal·lat a Aden la seva capital. AlQaida conserva importants bases al sud-est. Els Estats Units donen suport a la coalició àrab amb armes i assessoram­ent militar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain