La Vanguardia (Català)

El ‘líder central’ del segle XXI

El Partit Comunista Xinès equipara el president Xi Jinping als dirigents històrics Mao Zedong i Deng Xiaoping

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

El Partit Comunista Xinès aquesta setmana ha oficialitz­at el que era un secret de domini públic en el gegant asiàtic. Ha proclamat el seu secretari general i president del país, Xi Jinping, líder central de l’organitzac­ió, cosa que l’equipara a líders històrics com Mao Zedong i Deng Xiaoping. Un nomenament que el converteix en el dirigent amb més poder des dels temps del Gran Timoner ,i amb un horitzó que podria anar més enllà d’un segon mandat de cinc anys a partir del 2017 i convertir-lo en el gran líder xinès del segle XXI.

Aquesta confirmaci­ó que li ha atorgat el ple del comitè central del partit, que s’ha celebrat aquesta setmana a porta tancada a Pequín, era una designació esperada. La premsa oficial xinesa i alguns responsabl­es provincial­s ja havien començat a designar Xi com el líder central del país fa alguns mesos. Una definició que respon a la realitat dels fets, ja que des del 2013 Xi acumula, a més dels títols clàssics de secretari general del partit, president del país i líder de la poderosa Comissió Militar Central, els càrrecs de coordinaci­ó de noves comissions de seguretat i de reformes econòmique­s.

Aquest nomenament, tot i això, és vist amb preocupaci­ó per alguns analistes, que ho consideren un pas enrere en les reformes polítiques i institucio­nals de la Xina. “És un retorn al culte a la personalit­at, com en els temps de Mao”, ha assenyalat Willy Lam, de la universita­t xinesa de Hong Kong, que avisa que, segons les regles no escrites del partit, el terme li atorga poder de veto i el converteix en “líder vitalici”, perquè no hi ha límit d’edat per al càrrec de secretari general de l’organitzac­ió.

El reconeixem­ent oficial que Xi ha rebut aquesta setmana cobra, a més a més,un significat especial, perquè el deixa al mateix nivell que Mao i Deng Xiaoping a les portes d’un congrés clau del partit. Una reunió que està prevista que se celebri la segona meitat del 2017 i de la qual haurà de sortir la nova generació de dirigents xinesos que hauran de dirigir el país després del 2022, quan Xi i el seu primer ministre, Li Keqiang, haurien d’abandonar els càrrecs de màxima responsabi­litat al capdavant del Govern.

La realitat és que la nova situació dóna a Xi un poder ampli per remodelar al seu gust la formació del pròxim comitè permanent, la veritable cúpula de poder a la Xina, i influir en els 25 membres del futur politburó.

Wang Xiangwei, exdirector del South China Morning Post de Hong Kong, ha escrit sobre el recent ple del comitè central que Xi, ungit com a nou líder central, podria estar temptat de modificar algunes de les regles no escrites del partit. Normes com la de jubilar els membres de la direcció que superin els 68 anys, una iniciativa que li permetria continuar comptant amb el seu aliat i responsabl­e de la lluita anticorrup­ció, Wang Qishan, que el 2017 farà 69 anys.

Aquest analista, ben connectat amb les altes esferes de Pequín, apunta també que Xi podria acariciar la idea de quedar-se en el càrrec més enllà del 2022, quan expira el seu segon mandat, així com la de reduir el nombre de membres del comitè permanent de set a cinc, amb l’objectiu d’aconseguir més eficàcia en la presa de decisions. Unes incògnites que s’aclariran d’aquí uns mesos i que finalment reafirmara­n la capacitat de comandamen­t de Xi.

Xi Jinping ara té un ampli poder per remodelar al seu gust la pròxima cúpula dirigent de la Xina

 ?? REUTERS ?? El president Xi Jinping és el líder xinès amb més poder des dels temps del Gran Timoner
REUTERS El president Xi Jinping és el líder xinès amb més poder des dels temps del Gran Timoner

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain