La Vanguardia (Català)

La presidenta de Corea del Sud, contra les cordes per un escàndol

- Redacció

i agències

Park Geun-hye, la primera dona que va accedir a la presidènci­a de Corea del Sud, volia canviar la Constituci­ó per aspirar a un segon mandat i presentar-se a les eleccions de l’any vinent. Ara no és clar, ni tan sols, que pugui arribar viva al final dels cinc anys per als quals va ser elegida el 2012.

Ahir milers de persones van sortir als carrers de Seül per demanar-ne la dimissió. L’acusen d’haver-se envoltat d’una camarilla d’assessors que, a més de gestionar els seus assumptes polítics, han utilitzat l’accés a la presidènci­a per enriquir-se.

Al capdavant d’aquest grup d’assessors externs hi ha Chou Sun Sil, amiga personal de Park, la seva col·laboradora més estreta des de fa anys. No només li editava els discursos polítics sinó que també traficava amb l’accés a la presidenta, i es va apropiar de fons de diverses organitzac­ions no governamen­tals. Ahir la policia fiscal va registrar els domicilis d’alguns d’aquests assessors i es va emportar ordinadors i documents.

Park va aparèixer la setmana passada a la televisió per reconèixer l’error, però aquesta admissió només ha servit per accentuar les crítiques. “Ha perdut l’autoritat i no té les qualitats mínimes per governar”, ha dit el polític de l’oposició Jae Myung Lee, segons que recull l’agència AP.

L’organitzac­ió de la protesta d’ahir a Seül va comptar 20.000 persones. La policia, 8.000. Tanmateix, és una xifra molt considerab­le en un país on les protestes multitudin­àries són molt poc freqüents. Els manifestan­ts es preguntave­n qui exercia la presidènci­a, si Park o Choi. Van encendre espelmes davant de l’Ajuntament i després van marxar per la ciutat.

Choi fa un mes que és a Alemanya i ha promès tornar a Corea del Sud si la justícia la requereix. És filla d’un monjo budista, un líder religiós que, al capdavant d’una secta, va ser mentor de Park fins a la seva mort, el 1994.

Park, del partit conservado­r, ha exercit la presidènci­a amb autoritat i l’escàndol reafirma la impressió que no ho ha fet amb transparèn­cia. En un intent per revertir l’escassa popularita­t que li atorguen els sondejos ha forçat la dimissió de deu assessors. Entre ells hi ha el seu cap de gabinet.

Fa un any, segons diverses investigac­ions periodísti­ques, Choi va impulsar la creació de dues oenagés i va pressionar companyies coreanes perquè fessin donacions de fins a 70 milions de dòlars. La fiscalia sospita que es va apropiar d’una part d’aquest capital.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain