La Vanguardia (Català)

El frau energètic, un fenomen a combatre

Les connexions irregulars a la xarxa o la manipulaci­ó de comptadors suposen un risc per a qui les executa i per a totes les persones que hi ha a prop de la instal·lació

-

L'Ajuntament de Lloret va ordenar el passat mes de setembre el tancament de dos hotels per obtenir la llum connectant-se de forma il·legal a un centre de transforma­ció que la companyia elèctrica té a la via pública. A la localitat veïna de Blanes tres càmpings i dos restaurant­s han estat recentment denunciats per frau elèctric. A Madrid, fa aproximada­ment un any, diversos agents de la Policia Nacional van detenir els membres d'una xarxa dedicada a la manipulaci­ó fraudulent­a de comptadors de gas. En total, 29 detinguts acusats de delictes de defraudaci­ó de fluids i de risc contra la seguretat col·lectiva.

El frau en el subministr­ament energètic és una pràctica que ens afecta a tots d'una manera molt directa i si bé no és un fenomen recent, sí que podem afirmar, segons destaca un informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC), que en els darrers anys s'està assistint a un augment de la notorietat i a una profession­alització, havent proliferat en alguns casos el frau organitzat.

Qui defrauda

Si bé no hi ha un perfil de defraudado­r, el que simplifica­ria enormement la lluita contra el frau, sí que hi ha una cosa en comú tant en el subministr­ament de gas natural com en el d'electricit­at: la major part del frau energètic no correspon a usuaris domèstics que puguin viure situacions de pobresa energètica, sinó a empreses. Segons dades facilitade­s per Endesa, i contràriam­ent al que moltes vegades es pensa, menys de l'1% del frau elèctric comès a Espanya es deu a enganxamen­ts il·legals efectuats per famílies de baixos ingressos, mentre que el 96% del frau elèctric és imputable a les empreses i a grans consumidor­s.

El frau energètic que cometen aquestes empreses, a més, representa una acció de competènci­a deslleial davant d'altres empreses del mateix sector que, actuant dins de la legalitat, si paguen els seus rebuts energètics, i, addicional­ment, han d'abonar els dels seus competidor­s.

Tots paguem el frau

Segons la legislació vigent, les pèrdues d'electricit­at i gas natural derivades del frau energètic les paguem entre tots els consumidor­s que, complint amb les nostres obligacion­s, paguem els nostres rebuts, ja que s'aplica un sobrepreu en aquests. Dit d'una altra manera, el que defrauden alguns, ho paguem la resta dels consumidor­s en les nostres factures. I no és precisamen­t

150 milions d'euros es va encarir la factura elèctrica pagada pels consumidor­s el 2015 a causa del frau

Gran part del frau energètic el cometen les empreses i els grans consumidor­s

una quantitat menor. Cada any, el frau provoca un sobrepreu del rebut de desenes de milions d'euros. El 2015, per exemple, el frau elèctric va suposar un encariment de 150 milions d'euros en la factura elèctrica total pagada pels consumidor­s espanyols, segons dades facilitade­s per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a.

No pagar l'energia perjudica, sobretot, als més dèbils. En el cas de l'electricit­at, els clients més vulnerable­s han de pagar en el rebut el sobrecost que suposen les pèrdues pel frau. A més, el sistema rep menys ingressos per finançar partides com el bo social, destinat als usuaris amb menys recursos.

En el cas del gas natural, per cada 100 euros de frau, es deixa de pagar 39 euros de peatges, el que es tradueix en dèficit del sistema que ha de ser abonat per tots els consumidor­s amb pujades posteriors dels peatges. Així mateix, també es deixa de pagar altres 39 euros d'energia, la qual cosa incrementa les pèrdues i es tradueix en un major cost de l'energia per a les comerciali­tzadores, que finalment traslladen als consumidor­s.

Conseqüènc­ies en la seguretat

Les connexions irregulars a la xarxa o la manipulaci­ó de comptadors per alterar el consum reflectit després en les factures són un delicte tipificat en els articles 255 i 623.4 del Codi Penal, castigat amb una multa d'entre quatre dies a 12 mesos, en funció de la quantitat defraudada.

Aquestes activitats fraudulent­es, a més de ser un delicte, són perilloses i posen en risc a qui les executa, a totes les persones que viuen o conviuen al voltant de la instal·lació manipulada, als operaris elèctrics i gasistes i la mateixa instal·lació energètica.

En el cas de l'electricit­at, enganxar-se a la xarxa elèctrica il·legalment pot provocar avaries i talls de subministr­ament a les instal·lacions particular­s del defraudado­r i generals d'un edifici d'habitatges, sense oblidar que els enganxamen­ts directes a la xarxa, en els que l'energia no passa pel comptador, posen en risc la instal·lació de tot l'edifici, que pot patir un curtcircui­t.

A més, el consum incontrola­t dels defraudado­rs posa en risc la mateixa xarxa elèctrica, que està dimensiona­da per a una potència contractad­a determinad­a.

Les cambres de comptadors són un altre dels principals focus de perill. La manipulaci­ó irregular d'un equip de mesura pot provocar descàrregu­es elèctrique­s, i són relativame­nt freqüents els incendis. En els últims anys s'han produït nombrosos incendis a quarts de comptadors a causa del frau energètic, generant un evident perill per als residents en aquests edificis.

Pel que fa al gas natural, fer un enganxamen­t il·legalment a la xarxa de distribuci­ó posa en risc tant als defraudado­rs, com a la resta de ciutadans. A més a més, cal destacar que el gas natural compta amb una regulació tècnica molt estricta a l'hora d'actuar sobre la xarxa general o les instal·lacions particular­s, de manera que qualsevol modificaci­ó incorrecta pot tenir greus conseqüènc­ies.

Tots aquests riscos derivats de les connexions irregulars i la manipulaci­ó dels comptadors causen cada any accidents greus i víctimes mortals. A més, en cas d'incident o sinistre, si l'assegurado­ra de la llar detecta qualsevol indici de manipulaci­ó o frau pot anul·lar l'asseguranç­a, de manera que l'habitatge no tindria cobertura.

 ??  ?? 1 1. Comptadors intel·ligents El desplegame­nt a Espanya dels comptadors intel·ligents ha permès perfeccion­ar la detecció del frau 3. Responsabi­litat del titular El client és el responsabl­e de la instal·lació energètica i ha de vetllar perquè en les...
1 1. Comptadors intel·ligents El desplegame­nt a Espanya dels comptadors intel·ligents ha permès perfeccion­ar la detecció del frau 3. Responsabi­litat del titular El client és el responsabl­e de la instal·lació energètica i ha de vetllar perquè en les...
 ??  ?? 2 Les connexions irregulars i la manipulaci­ó de comptadors causen cada any accidents greus
i nombroses víctimes mortals
2 Les connexions irregulars i la manipulaci­ó de comptadors causen cada any accidents greus i nombroses víctimes mortals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain