La Vanguardia (Català)

Rajoy planta cara des de la presidènci­a mentre es desferma la crisi al PSOE

L’abstenció socialista dóna llum verda al govern del PP, que “perseverar­à” en el seu camí

- Isabel Garcia Pagan Madrid

Mariano Rajoy és president i ja planta cara. El ple del Congrés li va atorgar la confiança amb 170 vots a favor, 111 en contra, inclosos 15 diputats del PSOE, i 68 abstencion­s. Un no ampliat per l’anunciada ruptura de la disciplina de vot de 15 parlamenta­ris de les files socialiste­s. En aquest no hi havia tot el PSC i amb ell una nova crisi que se suma a la batalla oberta per Pedro Sánchez després d’haver renunciat al seu escó hores abans de la votació per llançar-se a la carretera i batallar per recuperar el lideratge perdut en mans de la gestora.

Amb el control del calendari electoral un altre cop a les seves mans, Rajoy va convertir la seva teòrica mà estesa de dimecres en una exigència d’adhesió a la pràctica. El president no només no acceptarà una demolició de les seves polítiques, sinó que afirma que perseverar­à. Ho farà fins i tot en el seu particular control dels temps. No informarà el Rei de la composició del nou govern fins dijous i pren així el seu temps per dissenyar un nou executiu que obligarà a reordenar competènci­es ministeria­ls.

Rajoy té al davant un PSOE en risc de demolició, Podem llançant “abraçades” als manifestan­ts que protestave­n a l’hora del debat als carrers de Madrid, i els partits independen­tistes catalans reafirmant la seva aposta pel “referèndum o referèndum”, un escenari polític multidimen­sional amb un estat de tensió creixent a l’hemicicle que serà difícil de contenir en una legislatur­a incerta.

El PP té ara l’obligació d’arremangar-se per sumar suports als pressupost­os. Els contactes previs a la investidur­a van permetre al Govern avançar en un acord entorn del sostre de despesa i el límit de dèficit i, durant el debat, Rajoy va conrear prou el terreny de joc amb el PNB com per assumir que la legislatur­a del viacrucis no tingui més peatges dels esperats. Però el president vol evitar –també da- vant les institucio­ns europees– la imatge de semblar atrapat a les mans de l’oposició al Congrés i ahir va repintar les seves línies vermelles: “No em demanin ni pretenguin imposar-me el que no puc acceptar”. En aquest paquet inclou la seva resposta al procés sobiranist­a català: res de negociar la unitat d’Espanya. Tampoc incomplir els compromiso­s amb la UE, ni trencar l’estabilita­t pressupost­ària.

L’apel·lació de Rajoy a la Cambra ja no va ser només a la responsabi­litat. Va apel·lar a la “maduresa” de l’acabada d’inaugurar aliança tripartida de PP, Ciutadans i PSOE. El president assegura que no demana la lluna, però va avisar que “no es pot donar pas a la investidur­a i desemparar el govern que en resulta”. El pacte amb Ciutadans concedeix a Rajoy cert marge, encara que Albert Rivera intenti marcar el pas del govern –“Si compleix amb les exigències de C’s això sortirà bé”. Però el president també ha de comptar amb el concurs del PSOE més enllà de la seva traumàtica abstenció d’ahir.

Els socialiste­s van arribar al de-

El president apel·la ara a la “maduresa” de la Cambra perquè el deixi governar Sánchez renuncia i planta cara a la gestora, que revisarà la relació amb el PSC

bat dividits i l’acaben trinxats. Els quinze vots que van incomplir el mandat del comitè federal esperen resposta del nou comandamen­t socialista, però s’hi van sumar un parell d’abstencion­s “per imperatiu”. Mario Jiménez, el portaveu de la gestora, va anunciar al mateix pati del Congrés la revisió “indispensa­ble” de les relacions amb el PSC i que s’analitzara­n amb calma les indiscipli­nes dels sis diputats militants del PSOE que van votar no per determinar si s’imposen sancions.

Els deures de la gestora que dirigeix Javier Fernández inclouen des d’ahir al matí el front obert per Pedro Sánchez, que en la seva renúncia va reclamar la convocatòr­ia urgent de primàries per liderar el partit. El “momentani pas al costat” de Sánchez va oficialitz­ar una nova etapa d’hostilitat­s amb el poder orgànic socialista perquè va posar sobre la taula una esmena a la totalitat de la feina del nou comandamen­t socialista. Sánchez es posa en mans de la militància i reivindica l’aliança del PSOE amb el PSC com a indispensa­ble per avançar cap a la “solució federal”, però el grup socialista al Congrés es limitarà a exigir diàleg a Rajoy per posar fi a la “fractura insostenib­le entre Catalunya i la resta d’Espanya”.

Podem va inaugurar la seva particular oposició a Rajoy amb un peu al carrer. L’abstenció del PSOE va evitar que Podem afrontés el debat sobre el seu paper a la Cambra, però aquest és ineludible. Ahir Pablo Iglesias va entreveure la seva particular “nova Espanya” de la qual el govern de Rajoy serà “un epíleg”, mentre diversos milers de persones van respondre a la convocatòr­ia d’Envolta el Congrés.

Però la tensió era a l’interior. Pablo Iglesias i Albert Rivera van ajustar comptes primer des de la tribuna i posteriorm­ent ho van fer els seus grups llançant-se improperis des dels escons, però va ser el diputat d’ERC Gabriel Rufián qui va aconseguir la repulsa de la majoria absoluta de la Cambra. La seva intervenci­ó, en què desqualifi­cava els socialiste­s per la seva abstenció a la investidur­a, va provocar l’enrabiada dels diputats del PSOE, que van tenir els aplaudimen­ts solidaris de PP, Ciutadans i fins i tot el cap de files del PNB. Rufián no va retirar les seves imputacion­s i va votar “no és no” recuperant la frase del ja exdiputat Sánchez.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Mariano Rajoy, investit president pel Congrés, respon als aplaudimen­ts dels diputats del PP
EMILIA GUTIÉRREZ Mariano Rajoy, investit president pel Congrés, respon als aplaudimen­ts dels diputats del PP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain