La Vanguardia (Català)

El Rei firma avui el nomenament

-

el Rei firmarà el reial decret de nomenament de Mariano Rajoy després de rebre a les 11 del matí, acabada d’aterrar del seu viatge a Cartagena(Colombia), la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que li comunicarà oficialmen­t el resultat de la votació d’investidur­a.

Deu mesos després de les eleccions del 20 de desembre del 2015, i després d’uns segons plebiscits el 26 de juny, per primera vegada en el seu regnat el Rei prendrà jurament d’un president del Govern quan ja s’hagi publicat al BOE el decret del nomenament, un tràmit que està previst amb data 31 d’octubre.

El moment de la presa de possessió depèn del mateix president, que encara no ha comunicat a la Zarzuela la seva decisió. Tot i que tot indica que serà demà dilluns al matí. Ahir Rajoy només va avançar que dijous que ve ja haurà format govern. El Rei firmarà els decrets de nomenament aquell mateix dia, i els ministres juraran o prometran divendres.

Ahir, després de conèixer el resultat de la votació, la Casa del Rei es va limitar a informar que les funcions del Rei es compliran escrupolos­ament amb l’audiència a Ana Pastor i la firma del decret de nomenament de Rajoy, sense aventurar el moment en què el president electe anirà a la Zarzuela, en espera que el president l’hi comuniqui. Durant els últims dies, des de la Moncloa es va llançar la possibilit­at que Rajoy jurés el càrrec avui mateix, fet que obligaria a incloure el decret en una edició especial del BOE, però fonts ben informades donaven per fet que finalment serà demà dilluns.

El Rei va saber el resultat de la votació poc després de la 1 h del migdia (set hores més a Espanya) mentre participav­a de la sessió plenària de la cimera de Caps d’Estat i de Govern que ahir es va clausurar a Cartagena(Colombia). Poc després va rebre una trucada del president electe i també de la presidenta del Congrés.

El Cap de l’Estat va concloure la seva estada a Cartagena al voltant de les 6 h de la tarda (la 1 h de la matinada a Espanya) i tenia previst arribar a Madrid, després d’una escala tècnica a Santo Domingo (República Dominicana), a les 10 h del matí.

La primera cita a la Zarzuela és aquest matí amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor i, la següent, després de la firma del decret, però encara no s’ha fixat el moment exacte de la presa de possessió del president. Divendres serà la dels membres del nou gabinet.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain