La Vanguardia (Català)

Nuvolades sobre l’agenda catalana

Rajoy pretén obrir abans de final d’any el finançamen­t autonòmic i deixar per més endavant si recupera aspectes de l’Estatut retallats pel Constituci­onal. Però el curs electoral a Catalunya augura més xocs que acords.

- SENSE PERMÍS Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

El José María Aznar de la segona legislatur­a, amb majoria absoluta, es va destapar com l’antítesi del seu primer mandat, quan Jordi Pujol presumia d’haver “capgirat com un mitjó” el PP. Mariano Rajoy es disposa a recórrer el camí invers. Però hi ha una diferència substancia­l. Aznar necessitav­a els vots del nacionalis­me català i Pujol tenia a les mans fer-lo caure. Rajoy, en canvi, disposa d’una arma letal sobre el PSOE i Ciutadans: l’amenaça d’eleccions. Això suposa que farà algunes concession­s, però no es deixarà marcar ritme ni continguts. I tampoc no pensa parlar català en la intimitat. La carpeta catalana serà present per primera vegada a la Moncloa més enllà de l’habitual recurs judicial, però amb una actitud entre apocada i previnguda, sense gaire entusiasme.

Rajoy està convençut que la legislatur­a no serà curta, ni de bon tros. La sagnia del PSOE trigarà a cauteritza­r i ara és inviable un govern alternatiu, amb Podem disposat a rendibilit­zar l’abstenció socialista. El president del Govern acabat d’elegir no se sotmetrà a l’oposició, però també ha manifestat als seus col·laboradors que vol convertir la seva flaquesa parlamentà­ria en oportunita­t. La debilitat socialista li permet allargar la mà i arribar a acords sense perdre massa coses pel camí. Aquest serà el seu últim mandat i, com a tots els presidents al final de la seva carrera, vol deixar una bona imatge, encara que gairebé mai no ho aconseguei­xen.

Així doncs, Rajoy pretén fer de la necessitat virtut. La primera prova seran els pressupost­os. Intentarà negociar contrapres­tacions amb els socialiste­s perquè s’abstinguin i temptejarà el PNB, tot i que al PP creuen que caldrà donar més temps als nacionalis­tes bascos.

I què passa amb Catalunya? La posició de Rajoy i de la nova direcció socialista sobre aquest tema és gairebé coincident, així que veu arribat el moment d’abordar-lo. L’únic que preocupa el líder del PP és l’actitud de Podem. D’aquí vénen els recels que ha expressat aquesta setmana sobre el fòrum en el qual s’havia d’abordar el conflicte català, quan el PSOE li va reclamar obrir una subcomissi­ó parlamentà­ria sobre això. Ni PP ni PSOE admeten un referèndum, però Podem i els partits independen­tistes intentarie­n introduir el debat.

Rajoy pretén obrir com més aviat millor la negociació sobre el finançamen­t autonòmic. Fins i tot vol escenifica­r-ho amb una Conferènci­a de Presidents, aquell invent de Zapatero que va caure en l’oblit.

Carles Puigdemont no anirà a la cita, però el Govern català sí que estarà en les negociacio­ns del finançamen­t. No portarà una proposta, però tampoc no se’n desentendr­à. És molt el que els hi va. Ciutadans també pressionar­à al PP per desbloquej­ar inversions en infraestru­ctures a Catalunya, perquè vol conrear la imatge de lobby útil a Madrid, com l’antiga CiU.

La reforma constituci­onal no es descarta, però Rajoy creu que l’independen­tisme està afluixant i vol esperar una mica més abans de decidir-se. Es planteja la possibilit­at de recuperar alguns atributs de l’Estatut retallats pel Constituci­onal i incorporar-los a la Carta Magna, però seria una rectificac­ió per part del PP, que va ser qui va portar l’Estatut al tribunal.

Però serà difícil que la tensió remeti. L’assetjamen­t judicial animat per Rajoy sobre polítics catalans segueix el seu curs i se succeiran les inhabilita­cions, cosa que augmentarà la temperatur­a política. A més, Catalunya ja s’endinsa en un curs electoral i l’independen­tisme necessita recuperar força abans d’anar a les urnes, amb l’aprovació de les lleis de desconnexi­ó i l’intent de convocar un referèndum unilateral. És impensable que Rajoy, els seus socis de Ciutadans i un PSOE en plena guerra interna reaccionin d’una altra manera que no sigui amb fermesa contra aquesta nuvolada. L’agenda catalana s’obrirà camí a Madrid amb apatia i serà un miracle si arriba a bon port.

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? El diputat Francesc Homs passant pel costat del grup popular ahir per anar cap a la tribuna
CHEMA MOYA / EFE El diputat Francesc Homs passant pel costat del grup popular ahir per anar cap a la tribuna
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain