La Vanguardia (Català)

Visió en túnel

- Suso Pérez Els lectors poden escriure al Defensor del Lector (defensor@lavanguard­ia.es) o trucar al 93-481-22-10

Des que va començar l’actual campanya per a les eleccions presidenci­als als Estats Units, atents observador­s de la política d’aquell país es preguntave­n com és que, amb un rival tan manifestam­ent inadequat com Donald Trump, Hillary Clinton no acabava de tenir un avantatge substancia­l en els sondejos. De fet, ha hagut de ser el mateix Trump que comencés a insultar obertament col·lectius sencers, especialme­nt les dones i els hispans, perquè sembli que Hillary Clinton pot arribar finalment a la presidènci­a.

Dimarts, Lluís Amiguet publicava a La Contra una entrevista molt il·lustrativa sobre això amb Daniel Pink, que va ser assessor del vicepresid­ent i després candidat demòcrata Al Gore. Pink considera que la revolució digital ha propiciat que els ciutadans s’agrupin per ideologies, aficions, o fins i tot manies, i que rebin exclusivam­ent missatges que els reforcen en els seus plantejame­nts i els mantenen impermeabl­es a les idees o arguments dels que no pensen com ells.

Aquest expert dels Estats Units denomina aquest fenomen de comunitats aïllades que no escolten les altres com visió en túnel i, segons la seva anàlisi, això explica conclusion­s tan estremidor­es per al seu país com que “si només votessin els homes o només els blancs, guanyaria Trump”, frase amb què es titulava La Contra aquell dia.

La lúcida anàlisi de Daniel Pink sobre la visió en túnel és extrapolab­le a tot el món hipercomun­icat d’avui. I és vàlida en qualsevol societat que es vegi a si mateixa des de dos punts de vista cada vegada més distants i enfrontats entre si. Un esquema que es manifesta, gairebé com una tradició, en la societat espanyola i que es pot veure d’algun temps ençà, i de manera creixentme­nt preocupant, en la societat catalana. Els mesos que fa que sóc Defensor, alguns lectors m’han plantejat per què si reben el diari en un dels dos idiomes en què es publica, troben en aquell mateix exemplar cartes dels lectors en l’altre idioma. A tots els explico que, quan es va començar a publicar La Vanguardia en català, el 3 de maig del 2011, es va decidir que la secció de Cartes continuari­a acollint les comunicaci­ons dels lectors en la llengua en què estiguessi­n escrites originalme­nt, tant per respectar l’expressió pròpia de cada lector com per plasmar així la realitat innegable d’una societat en la qual conviuen dues llengües.

Penso sinceramen­t que aquell plantejame­nt inicial és encara més vàlid i necessari avui, d’acord amb les actituds que pretenen no ja tenir la raó i tota la raó, sinó que voldrien que les opinions, i fins i tot les expression­s, diferents de les seves senzillame­nt desaparegu­essin.

En realitat, si ho pensem en termes de salut democràtic­a, el desafiamen­t més important que té davant seu avui la societat catalana no és l’omnipresen­t debat sobre la independèn­cia, sinó aconseguir que aquest i qualsevol altre debat es duguin a terme amb màxim respecte als discrepant­s de qualsevol signe, amb obertura de mires, sense exclusions ni tergiversa­cions. Amb ganes que tothom pugui dir-hi la seva. Precisamen­t les formes que adopten els debats ens revelen fins a quin punt som capaços de deslliurar-nos dels innegables perills de la visió en túnel.

Si fóssim capaços d’aconseguir que la intolerànc­ia o el fanatisme no puguin ni per un moment vèncer la democràcia, el plaer de debatre en llibertat, ens podríem sentir tots profundame­nt orgullosos com a ciutadans. Segurament tant o més orgullosos fins i tot que si veiéssim triomfar les idees pròpies.

Un expert dels Estats Units alertava a ‘La Contra’ sobre el fenomen de les comunitats aïllades que es reforcen en les seves idees i no escolten les altres

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain