La Vanguardia (Català)

Diversitat funcional?

- C. GINÉ, professor emèrit de Blanquerna-Universita­t Ramon Llull Climent Giné

Cada vegada és més freqüent als mitjans de comunicaci­ó i al discurs polític l’ús de l’expressió diversitat funcional per referir-se a les persones amb condicions singulars i, sobretot, quan tenen una discapacit­at.

És una conquesta social innegable i justa el reconeixem­ent del dret a la diferència sigui per motius ètnics, de gènere, de capacitats, d’orientació sexual, etcètera, com així ho reconeixen la legislació espanyola i els tractats universals.

Per tant, despullar el llenguatge de qualsevol indici que impliqui possibles connotacio­ns pejorative­s per a les persones així com promoure actituds positives mereix el suport de tota la societat. Ara bé, a vegades el zel d’avançar en aquest camí ha portat a l’ús d’expression­s equívoques i poc fonamentad­es en els coneixemen­ts disponible­s, com és el cas del terme “diversitat funcional” i, en conseqüènc­ia, en desaconsel­lem l’ús.

En primer lloc perquè la diversitat funcional és una propietat que defineix tot ésser humà i per tant no explica les condicions específiqu­es, per exemple, que concorren en un trastorn del desenvolup­ament com és la discapacit­at. Quan fem servir una paraula és per designar un conjunt de realitats i distingir-les d’unes altres; i evidentmen­t no és el cas que ens ocupa.

En segon lloc, cap de les institucio­ns científiqu­es internacio­nals en el camp (OMS, APA–DSM-V, AAIDD, per assenyalar-ne algunes) han adoptat aquesta expressió en les seves definicion­s àmpliament reconegude­s i utilitzade­s.

En tercer lloc, quan es defensa l’ús de “diversitat funcional” perquè “discapacit­at” és lesiu, crec que és una trampa semàntica i que al cap i a la fi no beneficia les persones i pot posar en risc els seus drets subjectius. El problema és un altre; al llarg de la història hem vist com totes les paraules que hem fet servir per referir-nos al que s’entén per discapacit­at han acabat tenint un significat pejoratiu i això passaria igualment amb l’expressió que ens ocupa si s’estengués en el temps el seu ús.

El problema, en aquest cas i en altres, són les actituds proclius a la marginació de la societat que convé combatre amb l’educació. Les realitats individual­s són les que són, el llenguatge ens pot ajudar a valorar-les, però mai confondre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain