La Vanguardia (Català)

L’emergent discurs espanyol

- José Antonio Zarzalejos

S’ha dit que va ser un tripartit el que ahir va elegir president del Govern Mariano Rajoy. També s’han emprat les expression­s aliança nacional o triple aliança per explicar que el polític gallec hagi comptat amb els vots de Ciutadans i l’abstenció parcial del grup socialista. En tots dos casos, aquestes denominaci­ons remeten a una idea de fons que és segurament certa: el discurs de la dreta espanyola sobre la unitat nacional i la vigència de la Constituci­ó del 1978 és majoritari en la ciutadania que s’amarra a les certeses d’un Executiu burocràtic i predictibl­e quan l’onatge populista o el desconcert de l’esquerra tradiciona­l provoquen inquietuds socials transversa­ls.

Es podria afirmar –aquí hi ha les elucubraci­ons de certa intel·lectualita­t– que tant el descavalca­ment de Pedro Sánchez, com la crisi entre el PSC i el PSOE responen a causes emparentad­es. L’ex-secretari general dels socialiste­s va voler intentar una alternativ­a al Govern de R oy amb Podem i el suport d’independen­tistes i nacionalis­tes –el projecte estava avançat, però no tancat–, fet que va encendre les alarmes del PSOE del sud espanyol i va motivar la dimissió-destitució de Sánchez. La ruptura virtual de la relació orgànica entre el PSC i el PSOE es produeix per unes diferèncie­s insalvable­s que tenen a veure amb factors d’identitat nacional.

La coreografi­a d’aquesta situació és la catalana que a través dels partits secessioni­stes –amb majoria parlamentà­ria– ha posat en marxa un procés separatist­a només rebutjat parcialmen­t dins de Catalunya i gairebé unànimemen­t fora. Rajoy i el PP –tan socialdemò­crates o tan liberals com les circumstàn­cies aconsellin– s’han apropiat d’una idea força emergent davant l’envit català que els ofereix un paper polític, la consecució d’un èxit compartit i una carnadura ideològica: la defensa de la unitat nacional en els termes de la Constituci­ó del 1978. L’explicació a aquest territori electoral del PP l’estabilita­t del qual (entre set i vuit milions de sufragis) molts analistes troben incomprens­ible (malgrat la corrupció, malgrat les ineficiènc­ies, malgrat la falta d’empatia) es localitza en la seguretat que transmeten els populars sobre la solidesa dels fonaments constituci­onals i sobre la garantia del funcioname­nt correcte dels poders de l’Estat. Euskadi i Catalunya no són, a més, els seus graners electorals, contràriam­ent al que passa amb l’esquerra.

El PP ha arrabassat al PSOE el llegat de la transició democràtic­a perquè des de Rodríguez Zapatero (“Esnacional­istes panya és una nació discutida i discutible”) fins a Pedro Sánchez, el socialisme ha volgut atendre dues demandes no sempre compatible­s: la dels nacionalis­mes (a Catalunya i Euskadi) i la de les seves pròpies bases de militants i electorals fora d’aquestes dues nacionalit­ats històrique­s. Malgrat que el balanç de la col·laboració dels socialiste­s amb els bascos ha estat raonable, la mateixa esquerra considera que a Catalunya no ho ha estat tant, fins al punt que molts dirigents socialiste­s han arribat a verbalitza­r que la indefinici­ó davant el fenomen nacionalis­ta-sobiranist­a ha acabat per portar la ruïna al PSOE. Aquests mateixos dirigents, la majoria de Despeñaper­ros cap avall, però no només, entenen que el partit ha de tornar a un plantejame­nt nacional, espanyol, autonòmic i salvaguard­ar l’Estat del desafiamen­t secessioni­sta. Aquesta és la raó per la qual el sector majoritari al PSOE ha imposat l’abstenció que ahir va fer president Mariano Rajoy (no hi havia cap altra alternativ­a que es pogués considerar) i aquesta és també la raó per la qual revisarà a fons la relació orgànica entre el socialisme espanyol i el català. Els discursos independen­tistes en les sessions d’investidur­a de Rajoy han estat molt abraonats i, considerat­s objectivam­ent, han coadjuvat a encastar més del que ja estava la sensació que el principal problema d’Espanya és la unitat amenaçada des de Catalunya i, el gran risc, la conjunció dels sobiranist­es amb els populistes per impulsar un procés constituen­t com va reconèixer Joan Tardà amb la seva habitual sinceritat –tan impolítica, tan poc estratègic­a–. Va ser tanta la fogositat del portaveu d’Esquerra Republican­a de Catalunya a la Cambra Baixa que a mesura que pujava el diapasó, Mariano Rajoy perfilava millor la seva resposta: el que diu i com ho diu –li va etzibar el president al diputat català– “fa por”. El dirigent popular donava carta de naturalitz­ació al sentiment de temor que comença a suscitar la qüestió catalana i que serveix per fer emergir la idea-força de l’espanyolit­at. A la qual el PSOE vol enganxar-se conjuminan­t els passos d’un nou itinerari que requereix, abans, una depuració interna. Al marge dels judicis de valor, aquesta és, crec, la descripció del que està passant més enllà de l’Ebre.

El relat sobre la unitat és majoritari fora de Catalunya i domina en el PP i en el PSOE

 ?? RAÚL ??
RAÚL
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain