La Vanguardia (Català)

Barcelona, al ‘top ten’ europeu en innovació

Les empreses sorgides de la investigac­ió emergeixen com a motor econòmic

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Barcelona i la seva àrea metropolit­ana s’han convertit en una de les capitals de la innovació a Europa, segons l’últim informe de la consultora Science/Business de Brussel·les.

“Barcelona es classifica com la quarta millor ciutat d’Europa per a la producció científica”, destaca el document, titulat Ten Tech Hubs, que selecciona deu metròpolis europees que són referència en innovació. Però, a més del seu lideratge científic, “Barcelona té una reputació global per l’adopció primerenca de tecnologie­s digitals i sense fil”, afegeix l’informe.

Segons destaca a la introducci­ó del document Tibor Navracsics, comissari europeu d’Educació i Cultura, “és en ciutats o regions concretes on els ingredient­s adequats per a la innovació s’ajunten. (...) La innovació té lloc allà on les idees i les experiènci­es entren en contacte –en la interacció entre diferents àrees científiqu­es– i on persones amb habilitats emprenedor­es treballen en contacte amb els que tenen coneixemen­ts de frontera”.

Barcelona ofereix precisamen­t un entorn propici per a la interacció entre profession­als emprenedor­s i creatius amb formacions diferents i de procedènci­es diverses, destaca Mateu Hernández, director general del think tank Barcelona Global. “Tenim un creixement en activitats d’innovació que és l’enveja de moltes altres ciutats”, destaca Hernández.

Una de les raons principals per les quals Barcelona i la seva àrea metropolit­ana són competitiv­es en innovació és que “tenim molta concentrac­ió de talent amb uns salaris i uns preus per metre quadrat relativame­nt baixos”, destaca Montserrat Vendrell, que ha estat directora general del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i acaba d’iniciar una nova aventura profession­al com a emprenedor­a al sector biomèdic.

Els salaris i el preu dels lloguers a Barcelona no són baixos respecte a altres ciutats de la península Ibèrica, però sí que ho són respecte a altres capitals innovadore­s com Londres o Berlín.

Aquest talent que es concentra a Barcelona no és només autòcton sinó en gran part forà. “Una de les nostres fortaleses és la marca Barcelona. Tenim una ciutat amb una imatge molt positiva, associada a qualitat de vida, que atreu profession­als creatius i inquiets”, destaca Mateu Hernández. Altres fortaleses –afegeix– són un aeroport ben connectat amb Europa i una aposta dels governs municipals i de la Generalita­t per l’economia del coneixemen­t i per la recerca d’excel·lència.

L’informe de Science/Business cita, en aquesta mateixa línia, “la voluntat dels polítics de donar suport a la investigac­ió a Barce-

LES FORTALESES La ciutat, que té prestigi global en TIC i biomedicin­a, atreu profession­als creatius

ELS DÈFICITS Falta “que ens ho acabem de creure”, diu Mateu Hernández, de Barcelona Global

lona, Rotterdam i Copenhague­n”. Entre els fruits d’aquesta política, el document destaca el districte 22@ com a motor d’innovació i els centres de recerca del BIST com a punta de llança científica.

També mereixen menció especial el Mobile World Congress; el Barcelona Supercompu­ting Center amb el seu superordin­ador Mare Nostrum; la seu de Telefónica I+D; l’empresa Fractus, que va desenvolup­ar una antena que avui està en mòbils de tot el món; o l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), del qual destaca “les iniciative­s de col·laboració amb la indústria en àrees com sensors, eficiència energètica i diagnòstic de càncer”.

Malgrat aquests èxits, “encara ens queda molt camí per recórrer”, adverteix Montserrat Vendrell. “Si entenem la innovació amb la idea d’arribar al mercat, no podem posar-nos gaires medalles”.

Segons Mateu Hernández, “tenim una molt bona base. Després de tot el que hem fet bé els últims quinze anys, ens falta recórrer l’última milla”.

Entre les assignatur­es pendents, “falta una fiscalitat adaptada als profession­als que vénen de fora, que és una cosa que altres ciutats tenen resolta i nosaltres no; falta que tinguem unes escoles adaptades a les seves necessitat­s, perquè si vénen per uns quants anys hauríem de poder oferir-los una escolaritz­ació en anglès per als seus fills; falta una millor integració entre la gent que ve de fora i els que hem viscut aquí tota la vida... Falta, en definitiva, una agenda orientada a atreure els profession­als amb talent que poden potenciar Barcelona com a capital innovadora. Si resolem aquest punt, amb totes les nostres fortaleses, serem imparables”.

I també falta –afegeix– “que ens ho acabem de creure. Tenim un enorme potencial en innovació, però segurament pocs ciutadans en són conscients”.

 ??  ??
 ?? ALINA HIRSCHMANN/ICFO/ARXIU ?? El físic Romain Quidant i els metges Pere Gascon i Àngels Sierra, amb un xip desenvolup­at entre l’ICFO i el Clínic per al diagnòstic de càncer
ALINA HIRSCHMANN/ICFO/ARXIU El físic Romain Quidant i els metges Pere Gascon i Àngels Sierra, amb un xip desenvolup­at entre l’ICFO i el Clínic per al diagnòstic de càncer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain