La Vanguardia (Català)

L’excel·lència biomèdica està en perill

- Miguel Beato M.BEATO, investigad­or del Centre de Regulació Genòmica (CRG)

La visibilita­t de la ciència catalana, en especial de la biomedicin­a, ha adquirit un nivell que semblava impensable fa només una dècada. Alguns dels centres creats al principi d’aquest segle ja es col·loquen entre els deu millors a nivell mundial i el total de la producció científica catalana impression­a quan es compara amb la dels països avançats d’Europa. També la quantitat de recursos europeus captats pels científics que treballen a Catalunya és envejada en altres països. Tot això és el resultat d’una política sostinguda de suport a la recerca de qualitat, amb un sistema original d’organitzac­ió i avaluació, que ha permès competir al mercat internacio­nal i atreure els millors científics joves d’altres països europeus.

Doncs bé, tots aquests èxits, que han establert la base per modernitza­r el model econòmic català i basar-lo en el coneixemen­t i la innovació, estan en perill. Amb la crisi econòmica, el suport als centres s’ha estancat des del 2009, fent impossible mantenir les infraestru­ctures científiqu­es a un nivell competitiu. Prenent com a exemple el Centre de Regulació Genòmica (CRG), els serveis cientifico­tècnics que eren modèlics fa cinc anys ja no ofereixen als seus científics la possibilit­at de mantenir-se en el front d’avenç del coneixemen­t.

En genòmica ens estem quedant endarrerit­s en equipament i estem al límit en la nostra capacitat d’emmagatzem­ar dades genòmiques d’una manera que en permeti l’ús en investigac­ió.

En proteòmica no disposem de la tecnologia i la capacitat per analitzar per espectrosc­òpia de masses les modificaci­ons posttraduc­cionals de les proteïnes, que són claus per comprendre l’epigenètic­a.

En microscòpi­a ens falta capacitat per utilitzar eficaçment els nous microscopi­s d’alta resolució i l’anàlisi computacio­nal de les imatges, i el més greu és que no disposem de la tecnologia de criomicros­còpia electrònic­a (CryoEM), essencial per analitzar l’estructura dels complexos macromolec­ulars que governen l’expressió del genoma i el funcioname­nt de la cèl·lula.

Totes aquestes tecnologie­s estan en contínua evolució i mantenir-se al dia és vital no només per als científics que ja estan ubicats al CRG, sinó també per poder cobrir les posicions disponible­s amb els millors joves científics. Aquesta situació, si no es millora aviat, ens portarà a perdre el lideratge científic aconseguit fins ara.

Ens estem quedant enrere en equipament­s científics; si no es corregeix, perdrem el lideratge aconseguit

A les estadístiq­ues que es publiquen actualment encara no es nota aquest retrocés perquè es basen en el treball d’anys anteriors. És sabut que hi ha un desfasamen­t de gairebé cinc anys entre l’activitat científica, les publicacio­ns i la seva valoració per la comunitat. Però ja fa més de sis anys que no incremente­m el nostre pressupost i aviat es farà visible la tendència al descens en la qualificac­ió del centre. La situació del CRG no és excepciona­l comparada amb la d’altres centres.

Com es pot afrontar aquest problema i trobar-hi una solució? Crec que és necessari un suport econòmic més important del sistema públic, però també ens fa falta aconseguir recursos de la societat civil, que serà la principal beneficiad­a de la creativita­t dels investigad­ors. És obvi que ni els recursos públics ni els privats no seran suficients per resoldre els problemes de finançamen­t de cada un dels centres d’investigac­ió biomèdica, cosa que obligaria a duplicar o triplicar els equips. Per tant, s’hauran de prioritzar les inversions avaluant les necessitat­s i la qualitat de cada un dels centres. Però també cal buscar una solució global que intenti cobrir les necessitat­s de tots els centres.

En aquest sentit, la creació del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), que integra els centres més visibles internacio­nalment i disposa d’un patronat amb participac­ió privada, ofereix una possibilit­at de coordinar fons públics i privats per omplir les llacunes d’infraestru­ctura del sistema català d’investigac­ió biomèdica. El BIST podria, per exemple, crear una infraestru­ctura computacio­nal i bioinformà­tica única per facilitar l’emmagatzem­ament i la utilitzaci­ó de dades genòmiques, proteòmiqu­es i d’imatge generades pels centres d’investigac­ió biomèdica i els hospitals. També podria crear un servei de Cryo-EM amb un grup de recerca associat que donés servei a tots els grups que ho necessitin. Una mateixa solució podria aplicar-se a la moderna espectrosc­òpia de masses i a la microscòpi­a de resolució molecular, que podrien ubicar-se en els centres on aquestes tecnologie­s ja estan més desenvolup­ades. És possible que aquest model aconseguei­xi mobilitzar de manera estable recursos privats que alleugin la inversió pública i comprometi­n la societat civil en el seguiment del desenvolup­ament científic.

En qualsevol cas, és molt important que la classe política i la societat civil siguin conscients que els èxits científics del passat que ara es publiquen amb orgull als mitjans són el resultat d’un sistema encara molt fràgil, i que la situació creada per la crisi econòmica podria acabar aviat amb els centres que han contribuït a col·locar Barcelona i Catalunya al mapa científic. Aquesta situació hauria de motivar els qui seriosamen­t creuen en la necessitat d’un canvi de model econòmic a treballar en una solució sostenible per al futur de la investigac­ió biomèdica al país.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain