La Vanguardia (Català)

Zelda Fitzgerald, el personatge desitjat per diverses actrius de Hollywood

A Hollywood desenvolup­en tres projectes centrats en la musa de F. Scott Fitzgerald

- PERE SOLÀ GIMFERRER Barcelona

Quan anheles l’atenció dels crítics no va mai malament interpreta­r un personatge conegut. Sol reunir els requisits imprescind­ibles per aconseguir l’aprovació del sector. L’actor ha de pronunciar un accent concret, els companys de maquillatg­e i perruqueri­a busquen la caracterit­zació adequada i no falten mai moments dramàtics per fer arrencar aquell aplaudimen­t o aquell suport entre els votants dels Oscar, sobretot algun monòleg on només puguin brillar ells. Que l’hi diguin a Meryl Streep o Daniel Day-Lewis, que van rebre les seves terceres estatuetes per haver interpreta­t figures històrique­s com ara Margaret Thatcher i Abraham Lincoln.

Així s’entén que es donin casos tan peculiars com l’actual, en què les actrius de Hollywood es moren per interpreta­r Zelda Fitzgerald, Sayre de soltera, una de les dones més destacades en l’era del jazz dels anys vint. Scarlett Johansson i Jennifer Lawrence tenen pel·lícules paral·leles en estat de preproducc­ió i Christina Ricci està a punt d’estrenar una sèrie. La musa de F. Scott Fitzgerald (El gran Gatsby), que era molt més que una esposa, té aquells ingredient­s perquè es llueixin amb un toc de seducció, i algun rampell d’ira. Només cal imaginarse Johansson o Lawrence llançantco­m se per les escales de marbre d’una festa parisenca perquè el seu marit està flirtejant amb una altra dona.

Però sobretot té sentit que hi hagi tants projectes paral·lels en el context contempora­ni. El feminisme està en auge en un Hollywood on les actrius com ara Jennifer Lawrence parlen obertament de les injustície­s socials com ara la falta d’igualtat salarial, on a les catifes vermelles només els pregunten sobre el seu vestit i on les estrelles més veteranes denuncien que els productors no estan interessat­s a produir-los pel·lícules si tenen arrugues. I Zelda és una de les dones més reivindica­des pel moviment feminista des de la publicació de la biografia escrita per Nancy Milford als setanta, que la perfilava una dona indomable.

La primera a apropiar-se del nom de Zelda està previst que sigui Christina Ricci (36), aquella actriu infantil que no ha repetit mai el seu èxit de nena, però que sap jugar les seves cartes, conscient que la seva enorme mirada és magnètica i pot canalitzar tant la raresa de la Dimecres de La família Addams com l’atractiu de la novel·lista nascuda a Alabama el 1900, que preferia viure en el llibertina­tge abans que sotmetre’s al rol que oferia la societat ultraconse­rvadora de l’Amèrica profunda. Com que era filla del jutge del Tribunal Superior de Justícia d’Alabama es podia permetre algun escàndol.

A Z: The beginning of everything la idea és analitzar un dels matrimonis més controvert­its de la història de l’art per la seva afició a l’alcohol, la necessitat d’escriure les seves vivències i les constants discussion­s que els van acostar a figures com ara Ernest Hemingway. Woody Allen ja es va endinsar en la toxicitat de la relació de manera anecdòtica a la pel·lícula en clau artística i nostàlgica de Midnight in Paris. “El meu talent consisteix a beure”, deia aquella Zelda desbocada en to d’humor. L’obsessió de tots dos per l’alcohol els va convertir en una companyia molt incòmoda de l’anomenada generació perduda, ja que discutien les seves infidelita­ts en públic i estaven més acostumats a perdre les maneres que deixar entreveure la seva genialitat. En el cas de Zelda, va acabar traïda per la ment i pel seu propi marit, i va ingressar en un hospital psiquiàtri­c en què F. Scott la va enterrar culturalme­nt. Alguns acadèmics la van acusar durant dècades d’haver entorpit la tasca literària del seu marit, com si ella no hagués estat la Rosalind d’En aquest costat del paradís i la mítica Daisy Buchanan d’El gran Gatsby, però els biògrafs sí que consideren que s’ha demostrat que F. Scott va impedir activament que es fes un nom per ella mateixa.

És en aquesta etapa que Scarlett Johansson (31) i Jennifer Lawrence (26) tenen el millor material dramàtic per als seus projectes paral·lels. Lawrence, guanyadora d’un Oscar per La part positiva les coses i nominada habitual, té com a al·licient l’interès del director Ron Howard, que ja va aconseguir l’Oscar amb el biopic del matemàtic John Nash a Una ment meravellos­a, però Johansson té el suport de la Fundació Fitzgerald, disposada a donar-li manuscrits inèdits per disseccion­ar el matrimoni a The beautiful and the damned, que agafa el títol prestat d’una obra de l’escriptor.

És l’estratègia perfecta per demostrar la seva vàlua i que els acadèmics se la prenguin seriosamen­t, ja que ha estat ignorada constantme­nt per a l’Oscar fins i tot per les seves millors interpreta­cions (Lost in translatio­n, Match Point i Her). I, si tenim en compte l’historial d’addicció, d’abusos psicològic­s, de fragilitat mental i el seu tràgic destí –va morir tancada a l’habitació amb 47 anys, esperant la teràpia d’electroxoc mentre l’hospital de Carolina del Nord es cremava– hi ha història per explicar i material per interpreta­r. La vida de Zelda era un drama.

La vida de l’escriptora podria donar a Scarlett Johansson el drama per guanyar un Oscar que se li resisteix

 ??  ??
 ??  ?? Paral·lels. Christina Ricci serà la primera a interpreta­r Zelda en una sèrie per a la plataforma de continguts Amazon. Després caldrà veure si Scarlett Johansson i Jennifer Lawrence continuen endavant amb les seves pel·lícules, com ja va passar el 2006...
Paral·lels. Christina Ricci serà la primera a interpreta­r Zelda en una sèrie per a la plataforma de continguts Amazon. Després caldrà veure si Scarlett Johansson i Jennifer Lawrence continuen endavant amb les seves pel·lícules, com ja va passar el 2006...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain