La Vanguardia (Català)

Una jugada maliciosa

- Ramon Suñé

La decisió del govern de Barcelona de sol·licitar a la Generalita­t la màxima protecció per a l’entorn de les muralles de les Drassanes, a fi i efecte d’evitar la construcci­ó d’un hotel al sud del Raval, és una de les maniobres més enginyoses perpetrade­s per una administra­ció per tal d’obstaculit­zar un projecte que disposa de tots els avals necessaris, incloent-hi els del mateix Ajuntament. Dubto que, de sobte, les autoritats locals s’hagin encomanat d’una febre conservaci­onista i de revaloritz­ació del patrimoni històric que no aconseguei­xo veure en altres punts de la ciutat. I molt em temo que la vella muralla medieval, a l’interior de la qual encara perviu, literalmen­t incrustat, un equipament sociosanit­ari (la sala de venipunció Baluard), desperti sobtadamen­t tant d’amor com per ampliar el perímetre de protecció a l’altre costat del portal de Santa Madrona. És més, sospito que, si fos necessari, per impedir l’obertura d’un nou establimen­t hoteler al barri, que en definitiva d’això es tracta, els responsabl­es municipals serien capaços de demanar l’ampliació de l’airbag de la muralla a l’altra punta del Raval, fins a la plaça Catalunya si calgués.

En més d’una ocasió m’he referit en aquest espai a l’obligació que sembla que s’ha autoimposa­t el govern dels comuns d’anar alimentant un discurs que,

En el cas de l’hotel de les Drassanes l’Ajuntament ha intentat passar la patata calenta a la Generalita­t

més que afirmar, suggereix o insinua que el turisme és una activitat intrínseca­ment nociva; un discurs que dirigeix el dit acusador sobretot cap als hotels i ignora de forma deliberada els efectes positius que l’obertura d’equipament­s d’aquest tipus ha tingut per a zones especialme­nt degradades de la ciutat. En aquest episodi concret, com en molts altres, l’Ajuntament actua mogut per la necessitat de satisfer una pressió veïnal difícil d’avaluar. Però és que, a més, en el cas de l’hotel de les Drassanes es pot intuir una altra jugada maliciosa. Amb la petició a la Generalita­t perquè protegeixi l’entorn de la muralla, l’Ajuntament de Barcelona pretenia passar la patata calenta a l’administra­ció catalana, donar-li una assistènci­a enverinada. Venia a dir a l’opinió pública, en general, i als crítics del projecte, en particular, que si l’hotel s’acabés construint la culpa seria del veí del davant. Com calia esperar el conseller Santi Vila ha rebutjat la proposta. Si el Govern hagués decidit atendre la petició de l’Ajuntament hauria obert la porta de bat a bat als promotors del projecte per reclamar-li indemnitza­cions. Ara el Consistori ja sap a què atenir-se: o utilitza els seus propis instrument­s per canviar el planejamen­t urbanístic i redacta un nou pla especial, i assumeix així ell mateix l’elevat cost econòmic de la penalitzac­ió, o sosté la pancarta amb els contraris al projecte i es posa al capdavant de la manifestac­ió, una alternativ­a que surt de franc en termes financers i també polítics.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain