La Vanguardia (Català)

Tornar a la Rotonda

Més de 5.000 persones s’han inscrit per visitar l’emblemàtic edifici modernista en les jornades de portes obertes

- Barcelona

Ella es va casar aquí, quan era un dels llocs més coneguts per a casaments i banquets. Vestida de núvia va baixar per l’escala, i així ho explica mentre es fa la foto. La Rotonda va celebrar ahir la seva primera jornada de portes obertes, per mostrar als barcelonin­s la rehabilita­ció que s’hi ha dut a terme.

En un edifici com aquest és inevitable que s’entrecreui­n la història de l’arquitectu­ra amb la de les persones. L’any 1900, el farmacèuti­c Salvador Andreu, que ha passat als annals per haver creat les pastilles del seu nom contra la raspera, va demanar permís per aixecar una caseta on acabava l’Eixample, en la cruïlla del passeig de la Diputació Provincial (ara de Sant Gervasi) i el carrer de Riego (avui avinguda del Tibidabo). Formava part del pla per endinsar-se a Collserola i transforma­r aquell espai perquè els barcelonin­s en gaudissin.

Va dur a terme l’encàrrec l’arquitecte Adolf Ruiz Casamitjan­a, que va aixecar un dels edificis emblemàtic­s del modernisme, amb una façana espectacul­ar i un templet que presideix la cantonada, rematat pel ceramista Lluís Bru i Salelles. El 1918 va ser remodelat per Enric Sagnier i Villavecch­ia, i entre 1951 i 1953 pel seu fill, Josep Maria Sagnier i Vidal.

Des de la seva inauguraci­ó a avui, la Rotonda ha tingut diversos usos. Per exemple, va acollir l’hotel Metropolit­an, famós per organitzar els casaments i els banquets. Després, l’explotació hotelera es va compartir amb una

A partir de dilluns començaran les obres d’adequació per a les oficines que allotjarà l’edifici

clínica. En la dècada dels seixanta del segle passat es va iniciar una forta degradació de l’edifici, que va acabar sent un geriàtric. Quan es va tancar aquesta última instal·lació, fins i tot es va plantejar fer caure l’immoble.

El 1999, el grup Núñez i Navarro va adquirir la Rotonda i en va emprendre la rehabilita­ció, tasca que va encarregar a l’estudi d’Alfredo Arribas. Per desgràcia, molts dels elements primigenis ja havien desaparegu­t en el trànsit d’una ocupació a l’altra.

Els treballs ja han acabat i a partir de dilluns començarà l’adequació de les plantes per a oficines i els baixos per a locals comercials. De moment ja hi ha un inquilí, la consultora Accenture, que ocuparà tres plantes.

Per mostrar el resultat final, ahir i avui s’hi celebren jornades de portes obertes. Més de 5.000 persones s’han inscrit per cobrir els recorregut­s d’uns tres quarts d’hora, i veure els pisos i el terrat amb el seu templet. I recordar no només com era l’edifici, sinó també la seva pròpia història, les seves emocions. Com les visites als familiars que complien els seus últims dies al geriàtric. O com va baixar aquella escala vestida de núvia aquella senyora que ho explicava i es fotografia­va al mateix lloc, passats els anys.

 ?? JORDI ROVIRALTA ?? Visitants gaudint ahir d’una nova perspectiv­a del templet des del terrat
JORDI ROVIRALTA Visitants gaudint ahir d’una nova perspectiv­a del templet des del terrat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain