La Vanguardia (Català)

Paco León: estratègia contra l’avorriment

El còmic presenta ‘7 años’ després de rodar ‘Toc toc’

- FERNANDO GARCÍA

Paco León confessa que és un “cul inquiet”, però això no és una gran revelació. És molt més xocant, tenint en compte la seva merescuda fama de paio divertit, el motiu que addueix per argumentar aquesta manera de viure sense parar que el caracterit­za: “Tinc un caràcter que fa que m’avorreixi de seguida de mi mateix. Per això sempre em fico on no em demanen”, assegura l’actor i director. Ho diu en una ràpida entrevista durant la presentaci­ó del psicothril­ler 7 años ,la primera pel·lícula espanyola de producció pròpia que la plataforma Netflix ofereix als seus 86 milions de subscripto­rs a tot el món.

En aquest intens i intrigant llargmetra­tge, dirigit per Roger Gual també interpreta­t per Juana Acosta, Alex Brendemül, Manuel Morón i Juan Pablo Raba, l’intèrpret sevillà que va triomfar a la sèrie Aída s’estrena amb un paper “no còmic” per al gran públic. Ell ho defineix així, no li agrada l’epítet de “dramàtic”, perquè la pel·lícula de Gual, que també podria considerar-se una obra de teatre ben filmada, és abans que res una intriga psicològic­a.

A 7 años Paco León pot demostrar les seves capacitats fora del gènere que més coneix i domina, els dos costats de la càmera: el d’un còmic que, tot i això, no renega d’aquesta etiqueta perquè “ni set vides” li semblen suficients per fer tot el que podria fer en el camp de la comèdia.

Però la varietat i el moviment formen part del seu ésser, insisteix ell. I no només per aquella pulsió instintiva d’esquivar l’(increïble) avorriment de si mateix que declara, sinó perquè “el canvi forma part de les lleis de l’actor”; perquè “les rutines ens semblen tedioses als d’aquest ofici” i, en definitiva, perquè –ara que ja queden una mica llunyans els gairebé deu anys de Aída– “no es pot fer sempre el mateix personatge o quedar-se en el mateix gènere”, raona. També es

“Els responsabl­es de la política cultural passen de nosaltres, així que jo també passo d’ells”, diu León L’actor, director i productor prepara un “projecte personal” que vol vendre a una televisió de pagament

mostra conscient que “el públic s’avorreix més d’un personatge –i per tant abans– que un mateix”.

A més de promociona­r 7 años, Paco León acaba d’acabar el rodatge de la pel·lícula Toc toc ,la versió cinematogr­àfica de l’exitosa obra teatral que també es diu així. Amb direcció de Vicente Villanueva i participac­ió de Rossy de Palma, el film s’estrenarà a la primavera.

L’actor està preparant una altra aventura, en aquest cas com a productor, almenys. De moment no vol revelar si es tracta d’una pel·lícula o d’una sèrie. És “un projecte personal que m’agradaria vendre a una televisió de pagament”, anuncia sense dir-ne més detalls.

El vehicle de les plataforme­s televisive­s, explica León, “està irrompent de manera brutal” a Espanya i creant un “moment molt emocionant” per al sector audiovisua­l. De sobte, el puixant sistema d’aquestes plataforme­s lliura als productors i equips cinematogr­àfics d’aquest binomi “una cosa injusta” del cinema, l’audiència aparellada a la taquilla, afirma. La tele de pagament significa “fer-li la vida fàcil a l’espectador, i tot el que vagi en aquesta direcció és positiu”.

León gairebé no vol parlar de la política cultural a Espanya, que, sens dubte, “no ajuda”, opina. Dels responsabl­es d’aquesta política només assenyala: “Jo passo d’ells igual que ells passen de mi i de tots els altres en aquesta professió. Així que nosaltres seguim endavant i ja està”.

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? León va parlar amb La Vanguardia durant la presentaci­ó de 7 años
FERNANDO ALVARADO / EFE León va parlar amb La Vanguardia durant la presentaci­ó de 7 años

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain