La Vanguardia (Català)

#Girlsinmus­eums, fotos contra el sexisme en el món de l’art

Una etiqueta d’Instagram visibilitz­a la presència femenina als llocs culturals

-

El món de l’art no s’escapa de la bretxa de gènere. Només el 14% de les obres de la col·lecció de la Tate Modern estan fetes per dones i a la galeria Saatchi la representa­ció d’artistes femenines és del 30%. D’altra banda, només un de cada quatre grans museus ha estat dirigit per una dona i les que arriben a càrrecs directius de petits o mitjans museus guanyen un 78% menys que els homes que exerceixen les mateixes funcions.

Les dades les aporta la comissària d’art independen­t Camilla Crescini, creadora –amb Francesca Malagoli– de @Girlsinmus­eums, un compte d’Instagram des del qual en poc més d’un any s’han compartit (amb l’etiqueta #girlsinmus­eums) gairebé 12.000 fotografie­s que mostren l’assistènci­a femenina als llocs culturals i amb les quals pretenen evidenciar que hi ha una demanda desatesa per part del món de l’art alhora que involucrar el públic cultural en el debat sobre la bretxa de gènere.

“Girlsinmus­eums és sobretot un portal per recollir les experiènci­es de les persones als museus i el seu primer objectiu s’ha complert: intercepta­r una demanda desatesa, que són les dones, nenes, estudiants, mares, treballado­res, crítiques, conservado­res, comissàrie­s, homes i nens, que són apassionat­s de les arts en primer lloc i que només després es defineixen pel seu gènere”, explica en una entrevista per correu electrònic Crescini.

Reconeix que la idea de #girlsinmus­eums va néixer de la seva experiènci­a personal però d’una forma gairebé fortuïta quan el febrer del 2015, mentre visitava una retrospect­iva sobre Giuseppe Maraniello i provava de fotografia­r una obra que l’havia impression­at, es va colar en la seva instantàni­a la Francesca. “A la meva foto apareixia retratada la Francesca fotografia­nt l’obra que jo volia immortalit­zar, una espècie de creació fotogràfic­a, i llavors se’m va encendre la bombeta i vaig veure que ‘les noies als museus’, a més de ser una frase que resumeix la meva vida –cada dia anava a un museu o galeria–, sonava també com un lema perquè, encara que les dones han fet grans avenços cap a la igualtat, és inevitable admetre que encara existeix una bretxa de gènere”, relata.

Així van decidir crear el compte i l’etiqueta a Instagram per involucrar altres amants de l’art en crear continguts que permetin posar el focus en aquest problema i proposar accions per avançar cap a la igualtat. I poc més d’un any després s’han posicionat en el nínxol que volien, el dels apassionat­s de l’art, i han contribuït a encoratjar el debat sobre “què significa ser una dona avui dia”; han aconseguit que diàriament es comparteix­in una mitjana de 22 fotos amb l’etiqueta #girlsinmus­eums. A favor seu ha jugat que més del 55% del públic dels museus d’art contempora­ni són dones, i que elles són molt més proclius que els homes a compartir les experiènci­es artístique­s. Segons dades facilitade­s per Crescini, que també és consultora de xarxes socials, el 87% del contingut que es difon en xarxes socials durant les visites als museus el publiquen dones, pel 13% dels homes.

I en vista de l’empenta de l’etiqueta, Crescini i Malagoli ja tenen al cap obrir un portal a internet i un blog des del qual donar a conèixer més notícies d’artistes i de comissaris d’exposicion­s, i han començat a escriure un llibre Girlsinmus­eums,

dedicat a la història de l’art de dones amb imatges de #girlsinmus­eums. El seu objectiu, no obstant això, és treure les dones del “nínxol”, fomentar que en museus i galeries es deixi de parlar d’exposicion­s dedicades a dones i de dones artistes i es comenci a pensar i a tenir en compte únicament la capacitat dels artistes, “siguin home o dona”.

Més del 55% del públic dels museus d’art contempora­ni són dones Només el 14% d’obres de la Tate són d’una artista i les directores de museus cobren un 78% menys

El valor de la

imatge. Les fotos que il·lustren el reportatge formen part de les gairebé 12.000 compartide­s des de @Girlsinmus­eums per divulgar l’experiènci­a de dones i nenes com a visitants d’exposicion­s

LES DADES

LA BRETXA

EL GANXO Elles publiquen el 87% del contingut que es comparteix a les xarxes durant les visites als museus

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain