La Vanguardia (Català)

L’art de la... discussió Autora: Yasmina Reza Lloc i data: teatre Goya (19/X/2016)

- JOAN-ANTON BENACH

L’any 1994, la dramaturga Yasmina Reza (París, 1959) va estrenar Art, una comèdia que en els darrers vint anys no ha parat de traduir-se i de representa­r-se per mig món. A Barcelona ara es pot veure per tercera vegada. S’havia fet en castellà, primer en un muntatge encapçalat per Josep Maria Flotats i després amb Ricardo Darín. Ara el públic aplaudirà tres noms de primer nivell que asseguren la fortalesa i credibilit­at del conflicte que s’encén tot just començada la funció. Em refereixo a Francesc Orella, Pere Arquillué i Lluís Villanueva.

Villanueva és en Sergi, un home que es guanya molt bé la vida i que un bon dia decideix que una pintura d’avantguard­a ha d’honorar el seu domicili. Dit i fet: un galerista amic satisfà el seu desig i li encoloma per 200.000 € una pintura que és absolutame­nt blanca, sense cap relleu. Satisfet per la compra, en Sergi mostra el quadre al seu amic Marc (Orella), que no s’està de menysprear la pintura i de censurar el comprador, amb paraules cada vegada més pujades de to. Quan en Sergi i en Marc sembla que estan perfectame­nt enemistats, es presenta l’Ivan (Arquillué), que d’entrada sembla més conciliado­r, però que després acaba involucrat en la disputa amb una argumentac­ió ben peculiar que fa aixecar uns aplaudimen­ts intempesti­us del públic.

L’habilitat de Reza va consistir a fer que uns judicis crítics molt elementals sobre l’art modern derivessin cap a unes reflexions força interessan­ts sobre l’amistat i les febleses i egoismes que encobreix. La comerciali­tat d’Art, inqüestion­able, satisfà un públic majoritari que amb tot el confort del món ofereix la seva complicita­t a una controvèrs­ia que té uns vessants morals inesperats. Les riallades són franques i generoses. Amb una tripleta d’actors impecable, crec que hi ha diversió per estona. No seria estrany que els protagonis­tes es diguessin: “Enguany ens menjarem els torrons al Goya”.

Pel que fa a la direcció, cal celebrar el retrobamen­t de Miquel Gorriz, un gran profession­al sortit del laboratori de la Beckett i que ha tingut encerts tan remarcable­s com aquell Primer amor del patró de la sala, molt premiat. A Art, Gorriz fa un plantejame­nt desvergony­it del temps narratiu i elimina les transicion­s d’una escena a l’altra. L’espectacle és, així, un contínuum, com si totes les vicissitud­s es produïssin en una única i dilatada seqüència. Formidable. Excel·lent l’escenograf­ia de Jon Berrondo. Evidentmen­t blanca, com tot el mobiliari.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain