La Vanguardia (Català)

Denúncia sexual a l’equip dels Estats Units

Una exgimnasta demanda per abusos l’antic metge de la selecció

- BARCELONA Redacció

Una exintegran­t de l’equip femení de gimnàstica dels EUA va presentar dijous una demanda civil contra el doctor Larry Nassar al Tribunal Suprem de Califòrnia. En la demanda l’exgimnasta acusa el que va ser metge de l’equip d’haver-la agredit sexualment durant les revisions i denuncia que els llegendari­s extècnics Béla (l’home que va entrenar Nadia Comaneci) i Marta Károlyi no la van protegir i van aplicar un model d’abusos físics i psicològic­s.

En la demanda també s’inclou que els funcionari­s d’alt rang de la federació tenien “ampli coneixemen­t” de l’abús, però que durant anys “el van amagar i el van ignorar”, i van ser permissius tant amb Nassar com amb els Károlyi. La demanda contra Nassar va en la línia de la que va interposar una altra exgimnasta, medallista olímpica, l’any 2000, que va demandar Nassar i altres a començamen­ts de setembre. Les dues demandes afirmen que Nassar va agredir sexualment diverses esportiste­s, encara que la primera demanda no inclou acusacions contra els Károlyi.

Segons ESPN la dona que va presentar la seva demanda dijous té actualment 24 anys i va ser integrant de l’equip femení de gimnàstica des del 2004 fins al 2010, quan tenia entre 12 i 18 anys.

Segons l’escrit presentat, l’abús sexual hauria tingut lloc al Károlyi Ranch, a Huntsville, Texas. Des del 2001, la finca s’ha utilitzat com a centre d’entrenamen­t de l’equip. En la demanda es diu que el doctor Nassar va informar la denunciant de “la necessitat de fer un ajust intravagin­al”, un mètode fictici durant el qual Nassar penetraria digitalmen­t la vagina de la demandant.

La demanda també al·lega que Béla i Marta Károlyi “feien els ulls grossos davant l’abús sexual de les nenes per part de Nassar a la finca” i “van instituir un règim d’intimidaci­ó i por a la finca per a les menors que estaven sota la seva custòdia”. A més, la demanda acusa Bela i Marta Karolyi d’haver pegat a les gimnastes i d’haver-los dit obscenitat­s, així com d’haver-se ficat habitualme­nt amb el seu pes.

Nassar, de 53 anys, metge osteòpata, va treballar amb l’equip des del 1986 fins al 2015, primer com a entrenador i després, a partir del 1996, com a metge. Nassar va ser acomiadat per USA Gymnastics (la federació nord-americana) l’estiu del 2015 després que els funcionari­s van rebre queixes de conductes sexuals inapropiad­es.

La demandant acusa els tècnics, els Károlyi, d’haver fet els ulls grossos

 ?? BECKY SHINK / AP ?? El doctor Larry Nassar
BECKY SHINK / AP El doctor Larry Nassar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain