La Vanguardia (Català)

Espanya, tretzena en transport de la UE

El millor: infraestru­ctures i seguretat; el pitjor: energies renovables i insatisfac­ció dels usuaris de l’avió

- ÓSCAR MUÑOZ

El transport presenta múltiples cares a Espanya. En la qualitat de les infraestru­ctures i en la seguretat se situa entre els millors d’Europa, però en l’ús de les energies renovables o en el grau de satisfacci­ó dels usuaris de l’avió és a la cua. Així consta en un informe sobre aquesta activitat que elabora la Comissió Europea cada any. El del 2016, que s’acaba de presentar, situa el país en una posició discreta: la tretzena d’un rànquing en què hi ha els 28 estats de la UE, una per sobre de la que va aconseguir el 2015.

L’últim quadre d’indicadors de transport de la UE analitza els 28 països comunitari­s en trenta elements, partint de les últimes dades disponible­s –correspone­nts al 2013, 2014, 2015 o 2016, segons els casos– i agrupats en quatre àrees: mercat interior, inversió i infraestru­ctura, energia i innovació i persones. Holanda encapçala la classifica­ció global, seguida de Suècia i d’Alemanya. La tanquen Romania, Croàcia i Grècia. La Comissió veu útil l’instrument de mesurament per determinar en quins aspectes hi ha més necessitat de millora i on han de dirigir-se les polítiques i inversions públiques.

Quant al mercat interior, l’informe destaca que a Espanya “la competènci­a està augmentant en el transport de mercaderie­s per ferrocarri­l”, un sector en què el principal operador –la companyia pública Renfe– continua sent predominan­t, amb una quota propera al 80% que situa el país a la setzena posició. Els dos primers en aquest indicador són Suècia i el Regne Unit.

El grau de compliment de la legislació europea de transport és alt. Amb tot, destaca el document, en l’aviació aquest any les infraccion­s han crescut a Espanya. El percentatg­e d’ocupació creada al sector és més gran que la mitjana europea. La proporció de dones és baixa, del 19%, un punt més que en l’anterior estudi, mentre que la mitjana de la UE se situa al 22%.

L’informe destaca que les infraestru­ctures espanyoles tenen “qualificac­ions molt altes quant a la seva qualitat” (és el quart país del rànquing, després de França, Finlàndia i Holanda), tot i que apunta que s’està produint un “lleuger retrocés en tots els mitjans”. L’avanç per completar les xarxes bàsiques comunitàri­es (una de les quals és el corredor mediterran­i, amb molts trams pendents d’execució) ha estat important a Espanya, que és el primer país de la UE en carreteres i el quart en trens.

El document precisa que els plans d’extensió espanyols d’alta velocitat es fan sobre una dotació “que ja està molt desenvolup­ada”. La puntualita­t de tot el sector del transport és en una zona mitjana del rànquing.

En l’ús d’energies renovables Espanya en surt malparada. L’informe detalla que la seva quota en el transport és la segona més baixa de la UE el 2014 (0,5% davant del 5,9%), ja que el país no va començar a aplicar els criteris de sostenibil­itat per als carburants fins al passat mes de gener. En aquest indicador destaquen Finlàndia i Suècia.

El grau d’electrific­ació del ferrocarri­l està per sobre de la mitjana i assoleix el 61% de les línies, però només el 0,45% dels vehicles nous utilitza carburants alternatiu­s a la gasolina i el gasoil, pel 3% comunitari, cosa que col·loca Espanya a la vintena posició del rànquing, la mateixa que ocupa en punts de recàrrega elèctrica. Les coses estan millor en congestion­s. Es perden 26,6 hores a l’any de mitjana (onzè lloc del rànquing). La inversió privada en recerca i desenvolup­ament (R+D) també és a la zona baixa, encara que en aquest apartat Alemanya trenca l’estadístic­a per sobra, ja que queda a molta distància de la resta de països.

“Espanya està fent bé els deures en seguretat”, destaca el document, de manera que es manté entre els primers països de la UE (el sisè en carreteres i el tercer en trens). En canvi, el grau de satisfacci­ó dels consumidor­s se situa per sota de la mitjana, només lleugerame­nt en l’urbà i en el ferroviari, però “amb una tendència positiva”. L’aeri “obté la qualificac­ió més pobra de la UE”.

Holanda, Suècia i Alemanya lideren la classifica­ció de l’informe de la CE

A Espanya es perden 26,6 hores a l’any de mitjana per problemes de congestió

 ?? VICENÇ LLURBA ?? L’escassa competènci­a en el transport ferroviari és un dels aspectes destacats per l’informe
VICENÇ LLURBA L’escassa competènci­a en el transport ferroviari és un dels aspectes destacats per l’informe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain