La Vanguardia (Català)

Saakaixvil­i deixa Odessa acusant Poroixenko de sostenir la corrupció

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

L’aventura ucraïnesa de l’expresiden­t de Georgia Mikhaïl Saakaixvil­i ha patit un seriós revés. Dilluns va anunciar la seva dimissió com a governador de la província d’Odessa i ahir es va saber que el seu amic, el president Petró Poroixenko, havia acceptat la seva renúncia.

Saakaixvil­i va assegurar que el motiu de la seva dimissió era que el Govern de Kíev obstrueix els seus esforços per lluitar contra la corrupció. Fins i tot va dir als periodiste­s que Poroixenko donava suport a dos corruptes clans regionals.

Mikhaïl Saakaixvil­i va liderar la revolució de les roses de Geòrgia el 2003. Després va presidir aquell país del Caucas fins al 2013, temps en què es va enemistar amb la Rússia de Vladímir Putin. El moment de màxima tensió va ser l’agost del 2008, quan Saakaixvil­i va enviar el seu exèrcit a Ossètia del Sud, província rebel de Geòrgia avalada per Rússia. Les tropes de Moscou van derrotar les georgianes en cinc dies.

Poroixenko, president d’Ucraïna després del Maidan, la revolució proocciden­tal del 2014, va trucar a diversos tecnòcrate­s estrangers per formar part del govern i transforma­r el país. El febrer del 2015 va contractar Saakaixvil­i, a qui coneixia des dels seus temps d’estudiants a Kíev, com a conseller, i al maig el va proposar per a governador d’Odessa, mentre li garantia la ciutadania ucraïnesa.

Des del principi es va posar en dubte que la saba estrangera salvés un sistema massa enquistat. El febrer passat va renunciar el ministre d’Economia, Aivaras Abromavici­us, nascut a Lituània, que va dir que no volia ser una excusa per tapar la corrupció. La ministra de Finances, Natalie Jaresko, nascuda als Estats Units, va deixar el Govern a l’abril. Saakaixvil­i es va enemistar de seguida amb les elits regionals d’Odessa i amb el Govern de Kíev. El desembre passat, en una reunió d’alts càrrecs, va tenir un fort enfrontame­nt amb el ministre de l’Interior, Arsén Avàkov. A plens pulmons, Saakaixvil­i el va acusar de corrupte. Avàkov li va llançar un got d’aigua.

Fonts de la presidènci­a van dir ahir al canal de televisió ucraïnès Gromadske que el Govern ucraïnès ja preparava la destitució de Saakaixvil­i a l’estiu. Els experts assenyalen que el que ha fet Saakaixvil­i és avançar-se. “El càrrec de governador era per a ell només un trampolí per continuar grimpant”, va dir a l’agència RBK el diputat ucraïnès Aleksei Gontxarenk­o, del partit de Poroixenko.

A Geòrgia, les actuals autoritats l’acusen de malversaci­ó de fons i abús d’autoritat. El 2015 en van demanar l’extradició. Ahir va dir que continuarà en la política ucraïnesa. El politòleg Aleksei Kurpas creu que “tret d’una campanya de relacions públiques i declaracio­ns altisonant­s”, l’aventura de Saakaixvil­i no ha tingut èxit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain