La Vanguardia (Català)

Polèmica pel viatge del rei Felip a l’Aràbia Saudita

Podem, ERC i PDECat critiquen la idoneïtat de la visita

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

El Rei anirà a l’Aràbia Saudita dissabte vinent, reprenent una visita que, encara que no es va anunciar oficialmen­t, estava programada per al mes de febrer passat. La primera decisió del Govern espanyol en matèria de política exterior també ha provocat la primera polèmica parlamentà­ria. Mentre que el PP, el PSOE i Ciutadans donen suport a un viatge programat per defensar els interessos econòmics d’Espanya, Podem, ERC i PDECat qüestionen el desplaçame­nt a un país que no respecta els drets humans.

Felip VI, que en els dies de govern en funcions només ha anat a fòrums internacio­nals com l’Assemblea de l’ONU o la Cimera Iberoameri­cana, no decideix la destinació dels seus viatges oficials o d’Estat, que depenen de les prioritats del Govern. L’objectiu del viatge a Riad és ratificar la firma d’un contracte pel qual l’empresa pública Navantia construiri­a cinc corbetes per a l’armada saudita, que garantiria 3.000 llocs de treball durant cinc anys a les drassanes de Ferrol (A Coruña) i San Fernando (Cadis), i, també, calmar els ànims pel retards en les obres de la línia de l’AVE entre Medina i la Meca, que ha construït un grup d’empreses espanyoles.

La relació entre Espanya i l’Aràbia Saudita ha estat marcada en les últimes dècades per la sintonia entre la casa reial saudita i el rei Joan Carles, que en més d’una ocasió va llimar les diferèncie­s i va fer de mediador. De fet, la intervenci­ó de l’anterior monarca va ser decisiva per a l’adjudicaci­ó de les obres de l’AVE, que també pretenia un consorci francès. Entre el 1976 i el 2014, el rei Joan Carles va fer set viatges oficials a l’Aràbia Saudita i altres tants de caràcter semiprivat. Felip VI va viatjar com a príncep el 1999 i el gener del 2015, ja Rei, es va desplaçar a Riad per donar el condol al rei Salman per la mort del seu germà, el rei Abdal·lah.

Les particular­itats del règim saudita, on regeix la llei islàmica, sempre han estat un motiu de controvèrs­ia en els viatges reials, que els successius governs han justificat per raons de conveniènc­ia política i relacions econòmique­s. Ahir Rafael Hernando, portaveu del PP al Congrés, va apuntar que el Rei tractarà del tema dels drets humans en les seves reunions amb les autoritats saudites. Albert Rivera, president de C’s, va considerar que els ministres d’Exteriors, Alfonso Dastis, i de Foment, Íñigo de la Serna, que acompanyen el Rei, haurien d’expressar clarament la posició del Govern respecte a la falta de llibertats a l’Aràbia Saudita. Antonio Hernando, portaveu del PSOE, va recordar que el Rei visita l’Aràbia Saudita en “defensa dels interessos de les empreses espanyoles i de les relacions exteriors d’Espanya”. Íñigo Errejón, portaveu de Podem, va censurar el viatge a un país que viola els drets humans, però va justificar que l’alcalde de Cadis, Kichi González, de la seva mateixa formació, doni suport al viatge del Rei pels llocs de treball que pot generar per a les drassanes gaditanes. Gabriel Rufián, portaveu adjunt d’ERC, va qualificar el viatge reial de “tremendame­nt qüestionab­le democràtic­ament”, mentre que Francesc Homs, del PDECat, es va preguntar si Felip VI mantindria el mateix “interès” que el seu pare en les seves relacions amb la monarquia saudita.

PP i PSOE situen els interessos econòmics com a objectiu i C’s posa èmfasi en la defensa dels drets humans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain