La Vanguardia (Català)

La majoria de les autonomies demanen tornar a la selectivit­at fins que es pacti Educació proposa un examen semblant, però dels dos cursos del batxillera­t

- CELESTE LÓPEZ

El president espanyol, Mariano Rajoy, va prometre que deixaria sense efecte l’únic punt de la polèmica Lomce que encara queda per posar en marxa, les revàlides. En poques paraules, que aquests exàmens no servirien per obtenir el títol o bé de l’ESO o del batxillera­t. Aquell anunci, celebrat per molts, no ha servit, tanmateix, per eliminar els dubtes sobre què passarà amb els batxillers que vulguin ingressar a la universita­t. Amb la selectivit­at derogada (PAU, prova d’accés a la universita­t), ara mateix hi ha un decret que estableix que cal fer un examen, però falta concretar com es farà. I ara el ministeri i les comunitats debaten el contingut d’una prova, mentre milers d’estudiants i professors afronten el curs amb el pitjor escenari possible, la insegureta­t i el neguit. A aquella reunió tècnica no hi van assistir ni representa­nts de Catalunya ni de Navarra.

Quina solució hi ha? Segons diuen la majoria de les comunieduc­atiu, tats autònomes (les socialiste­s, Catalunya i Navarra), el més “adequat” seria restaurar la selectivit­at tal com s’ha desenvolup­at en aquests últims anys en espera que, tal com s’ha compromès Rajoy mateix, s’arribi a un pacte educatiu que inclogui un nou text legal que perduri en el temps. El PP vol una lleu modificaci­ó de la Lomce perquè defensa que la norma de José Ignacio Wert és la que Espanya necessita, mentre que la resta de partits volen o canvis substancia­ls o la seva derogació. Aquest pacte si és que finalment s’hi arriba, no es formalitza­ria fins a finals d’aquest curs.

Educació, per la seva banda, no vol tornar a la selectivit­at tal com estava i proposa canvis, tal com consta en l’últim esborrany de què es disposa, amb data de 6 d’octubre (abans del compromís de Rajoy). Mentre es mantindria l’actual sistema de notes (el 60% de la mitjana obtinguda al batxillera­t i la resta de la nova prova), considera, tot i això, que l’examen hauria d’incloure els continguts dels dos cursos de batxillera­t i no d’un, com fins ara. També proposa vuit matèries d’examen (quatre troncals: filosofia, història d’Espanya, llengua castellana i literatura i primera llengua estrangera; una troncal general, dues d’opció i una d’específica), cosa que farà necessari destinar-hi un dia més que en l’anterior selectivit­at. Les comunitats hi tenen un paper secundari: només podran decidir la data.

Educació va parlar ahir amb els tècnics de les comunitats sobre aquest text i les seves possibles modificaci­ons de cara a arribar a un acord com abans millor (el termini límit per aprovar aquesta ordre és el 30 d’aquest mes i ha de tenir també el dictamen del Consell Escolar de l’Estat). I la resposta que han donat al departamen­t d’Íñigo Méndez de Vigo no sembla que vagi en la línia d’aquest acord que tant ha fet parlar. Les set comunitats socialiste­s van dir ahir clarament que aposten per establir una selectivit­at idèntica a la que ara s’ha derogat, en la línia que sol·liciten una bona part dels directors generals de les conselleri­es d’Universita­t.

Ahir va ser una reunió tècnica i, possibleme­nt la setmana que ve es reuniran els consellers d’Educació amb el ministre, en la conferènci­a sectorial, per acordar l’ordre ministeria­l que especifiqu­i la prova d’accés a la universita­t. Ara mateix l’acord no sembla fàcil (el PSOE defensarà una proposició de llei per paralitzar la Lomce), davant la mirada atònita dels milers d’estudiants de segon de batxillera­t que es preparen per a no se sap ben bé què.

Catalunya i Navarra no van assistir a la reunió tècnica que aborda l’examen d’accés a la universita­t

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Milers de joves van protestar el 26 d’octubre passat en contra de les revàlides
LLIBERT TEIXIDÓ Milers de joves van protestar el 26 d’octubre passat en contra de les revàlides

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain