La Vanguardia (Català)

Una distracció aquàtica

- JOAN-ANTON BENACH

Relato de un náufrago

Autor: Basada en una obra de Gabriel García Márquez. Adaptació: I. García May Direcció: M. Montserrat-Drukker. Lloc i data: Teatre Lliure, Gràcia (3/XI/2016). L’any passat va fer 60 anys de l’epopeia personal que va viure Luís Alejandro Velasco, un nàufrag d’una fragata militar colombiana que va sobreviure deu dies al mig de l’oceà, a sobre d’un bot miserable, sense menjar ni beure res. El cas va ser divulgat el mateix any 1955 en un reportatge del jove Gabriel García Márquez, publicat a El Espectador de Bogotà, i editat com a narració literària el 1970. Quan la va llegir, el dramaturg i director Marc Montserrat-Drukker va pensar que la història contenia un material dramàtic de primer ordre, de manera que es va llançar a fer-ne un espectacle teatral. I Relato de un náufrago és el resultat d’aquesta convicció.

En una adaptació per a l’escena d’Ignacio García May i amb dramatúrgi­a i direcció de Montserrat-Drukker, l’obra és interpreta­da per Emilio Gutiérrez Caba, com a autor, i per Àngel Llàcer en el paper de nàufrag. Per alguns espectador­s aquest breu repartimen­t ofereix d’entrada la destrucció inapel·lable d’un prejudici. Ho confesso: he anat al Lliure de Gràcia pensant que Gutiérrez Caba s’identifica­ria prou bé amb el personatge del narrador, mentre que el d’Àngel Llàcer qui sap si trontollar­ia una mica, avesat com està l’actor català a papers lleugers, a l’afició per les comèdies per damunt d’altres gèneres, al munt de programes televisius de pur entretenim­ent en què ha actuat i actua, com Còmics d’ara mateix... territoris tots poc propicis per acollir els patiments i les angoixes mortals d’un nàufrag envoltat de taurons.

I bé, les primeres escenes de l’obra semblen fetes expressame­nt perquè Llàcer convenci tothom que en un registre d’alt voltatge dramàtic se sap moure confortabl­ement i amb un grau de convicció difícilmen­t superable. Encara més: Marc Montserrat-Drukker s’ha trobat amb un profession­al que s’adapta sense problemes a les exigències del director, mentre que aquest últim, davant de Gutiérrez Caba, ha d’esmerçar una certa tolerància a les inèrcies gestuals del veterà actor que potser es voldrien corregir.

De fet, a Relato de un náufrago la figura del narrador es mostra bastant desdibuixa­da, com si el director no hagués sabut encertar la millor manera de suggerir la presència de García Márquez i la relació del personatge amb Luís Alejandro Velasco. A la primera part del relat el narrador fa dos o tres intents d’utilitzar la màquina d’escriure, però la seva manera de teclejar –breu, inútil i oblidada tot seguit– és un símptoma d’incongruèn­cia general i d’indefinici­ó específica del narrador. S’implica (?) cada cop més en els patiments del nàufrag i la peripècia de tots dos a la taula-bot plena d’aigua és una distracció que acaba d’escombrar les poques restes de la tensió dramàtica que el director ha aconseguit crear.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain