La Vanguardia (Català)

Comptes en minoria

El portaveu socialista vaticina que el suport serà “pràcticame­nt impossible”

- Madrid

El PSOE s’encamina cap a un nou dilema: el debat sobre els pressupost­os generals de l’Estat.

Encara sense haver aconseguit digerir del tot el tràngol del debat d’investidur­a de Mariano Rajoy com a president del Govern central, ja que la seva abstenció final va causar una greu fractura interna, el PSOE s’encamina cap a una nova cruïlla que confia a poder superar sense dessagnar-se encara més. Es tracta del debat d’esmenes a la totalitat dels pressupost­os generals de l’Estat per a l’any que ve, que se celebrarà una vegada que el ministre Cristóbal Montoro presenti la seva proposta al Congrés les pròximes setmanes. Són els primers comptes del flamant Executiu de Rajoy, però ja sense majoria absoluta, i la manera com aconseguei­xin salvar el seu primer tràmit parlamenta­ri serà la millor brúixola per determinar el futur i la solidesa de la legislatur­a que ara arrenca. I també la del PSOE.

El president de la gestora que dirigeix Ferraz després de la dimissió de Pedro Sánchez, Javier Fernández, ja va assegurar a Rajoy que els socialiste­s li facilitari­en la investidur­a però no pas l’estabilita­t ni la governabil­itat. Això, va dir al ja reelegit president del Govern central, hauria de guanyar-s’ho “dia a dia”, i buscar-s’ho, a més, “en altres llocs polítics”. Però no pas al PSOE.

El moment s’acosta, i el Govern central, després de més de 300 dies en funcions, vol tenir aprovats els seus nous comptes “com més aviat millor”, segons va reiterar ahir el portaveu del PP, Rafael Hernando. Però el PSOE manté la negativa a donar suport a la proposta de pressupost­os de l’Executiu per al 2017, i ni tan sols a deixar-la passar amb una altra abstenció. De fet, fonts del grup socialista van confirmar ahir a La Vanguardia que els últims cinc anys “sempre” han presentat esmena a la totalitat dels comptes de Rajoy, i “tot apunta” que aquesta vegada tornaran a fer-ho. Però, potser per desempalle­gar-se de l’etiqueta del “no és no” a Rajoy a la qual alguns lamenten que van estar aferrats amb Pedro Sánchez durant dos anys, sense atendre cap altra considerac­ió, ara volen esperar, almenys, a analitzar els comptes que presenti Montoro.

Gestionar aquesta legislatur­a serà molt complex per al PSOE; les coses ja no seran només blanques o negres com fins ara i també hi haurà matisos de grisos, com en la investidur­a de Rajoy. I tot això és el que ahir es va poder evidenciar quan el president i portaveu del grup socialista, Antonio Hernando, va avançar la posició que mantindran davant els pressupost­os, assegurant que serà “pràcticame­nt impossible” que els socialiste­s els donin suport. “Encara no els coneixem”, va justificar. “Però és evident que serà impossible que els aprovem, perquè seran continuist­es dels que ha aprovat el Govern i serà molt difícil arribar a un acord”. “No obstant això, si els pressupost­os entren a la Cambra, debatrem esmena a esmena. Però no donarem suport a uns pressupost­os que estic convençut que seguiran la mateixa línia dels cinc anteriors, perquè els autors són els mateixos”, va assegurar, amb referència a Montoro. “Si són nocius per a ciutadania i tan antisocial­s com els anteriors, hi votarem en contra”, va dir Hernando. Igualment va descartar una abstenció, altre cop pels precedents de l’últim lustre. El Govern central, va insistir, haurà de buscar prou majoria per aixecar els possibles vetos que es presentin als seus comptes. Haurà de guanyar la majoria suficient, “i és molt difícil que la guanyi a través del grup socialista”.

Rajoy necessita més vots a favor que en contra per superar aquest primer tràmit. Però, si el PSOE hi vota en contra, el PP necessitar­ia els vots a favor del PNB i almenys l’abstenció d’un altre diputat. I es podrien repetir les càbales que es van fer davant la investidur­a de Rajoy abans que el PSOE girés a l’abstenció: el diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo? Algun del PDECat, per més que Francesc Homs ho rebutgi de totes totes?

Més clar va dir que ho veia el portaveu de Podem, Íñigo Errejón, en qualificar Rajoy com a “president per dret de conquesta” i els socialiste­s com els seus “ostatges”. Així que Antonio Hernando va anunciar que el PSOE rebutjarà els pressupost­os, Errejón va somriure: “Em permetran agafar-lo entre agulles, perquè són el mateix PSOE que ens va jurar i va perjurar que no s’abstindrie­n en la investidur­a”. “De moment –va insistir– diuen als pressupost­os no és no. Però és possible que Rajoy torni a tractar els seus ostatges com a tals i els demani una abstenció de país per responsabi­litat. La mateixa jugada amb què va arribar al Govern central”.

La manera com salvin els comptes el seu primer tràmit serà la millor brúixola per al futur de la legislatur­a Errejón posa en dubte el rebuig d’un PSOE que “va jurar i perjurar que no s’abstindria” en la votació de Rajoy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain