La Vanguardia (Català)

Trump converteix en un ‘reality show’ la formació del gabinet

Prop d’una trentena d’‘elegits’ desfilen per les dependènci­es del magnat

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

El llenguatge sona diferent, l’oratòria encara més i les maneres resulten oposades.

La discreció amb què Barack Obama va formar el seu primer gabinet el 2008 contrasta amb el reality show que Donald Trump emet aquests dies de cara a la composició del seu executiu.

Bregat en els programes de televisió, el president electe ha optat per posar focus i càmeres sobre aquells que acudeixen a la seva crida. Amics fidels i exenemics sobrevingu­ts. Entre aquests, Mitt Romney, que les apostes continuen col·locant com a secretari del Departamen­t d’Estat.

En especial vistosos han estat els cameos del cap de setmana –21 en total– a la residència del seu club de golf de Bedminster (Nova Jersey). Vistosos perquè en cada cas l’amfitrió sortia a rebre i acomiadar els convidats.

“Hem fet un parell de tractes”, va dir Trump als reporters diumenge al vespre, poc abans de tornar al seu gratacel de la Cinquena Avinguda novaiorque­sa. Va assegurar que havia mantingut “unes reunions increïbles”, que portaran “gent increïble” al seu govern”. I va prometre que “aviat sabreu coses sobre tot això”.

Ahir va continuar la desfilada “de famosos”, encara que no va tenir el mateix color. La magnitud de la torre Trump de Manhattan no va permetre que el president electe es deixés veure en cada cas. Només van posar per a les càmeres la mitja dotzena de destacats visitants.

“Així ho fa un outsider”, va replicar l’assessora Kellyanne Conway. “Els polítics proven de mantenir el secret darrere de portes tancades. Trump, en canvi, és algú molt transparen­t”, va afegir.

Altres analistes ho observen de manera molt diferent. A The Washington Post, Philip Rucker va afirmar que el president electe és “gairebé invisible”. Ho va escriure en el sentit que les seves aparicions no són més que això, fogonades sense més, sense cap contingut.

Quan Obama va anunciar el seu fiscal general fa vuit anys, va comparèixe­r en roda de premsa al costat d’Eric Holder. Trump va liquidar el seu elegit, Jeff Sessions, amb un e-mail i quatre línies, hiperbòlic­ament elogioses. Sessions té un passat racista i d’exalçament del Ku Klux Klan.

Per les seves casernes hi van passar aquest dilluns la governador­a d’Oklahoma, Mary Fallin; l’exsenador republicà Scott Brown; Elaine Chao, ex-secretària de Treball amb George W. Bush i dona del líder de la majoria republican­a al Senat, Mitch McConnell; i Newt Gingrich, exaspirant a la presidènci­a.

Si tots aquests són aliats, Trump va seguir trencant barreres. Va rebre l’exgovernad­or de Texas Rick Perry, que va qualificar al seu dia el magnat de “càncer per al conservado­risme” i que avui aspira a un càrrec. Però la que més va captivar va ser Tulsi Gabbard, veterana de la guerra de l’Iraq i congressis­ta demòcrata per Hawaii. Com a candidat va reiterar que no comptaria mai amb un demòcrata. Gabbard, a la qual donen opcions de ser ambaixador­a davant l’Organitzac­ió de Nacions Unides (ONU), va criticar Hillary Clinton i va donar suport a Bernie Sanders.

“No tots els que vénen formaran part del seu gabinet o de la seva administra­ció, però són molt importants a l’hora d’aportar els punts de vista, l’experiènci­a i la visió del país”, va afirmar Conway.

Segons l’assessora, Trump no té pressa per fer anuncis. L’assumpte es complica pel Thanksgivi­ng o festa del dia d’Acció de Gràcies d’aquest dijous. El president electe preveu celebrar-la a la seva mansió de Mar-a-Lago (Florida), on anirà aquesta mateixa nit o demà.

Ahir Trump va llançar un vídeo amb les seves primeres idees per als congressis­tes: va dir que intentarà retirar-se de tractats comercials com el TPP; aixecar les regulacion­s sobre petroli i gas i recuperar el carbó, i revisar el programa de visats, “que treu feina als nord-americans”.

El president electe anuncia que intentarà retirar-se de tractats comercials com el Transpacíf­ic (TPP)

 ?? DON EMMERT / AFP ?? El president electe dels EUA, Donald Trump, saludant els mitjans diumenge al seu club de golf a Nova Jersey
DON EMMERT / AFP El president electe dels EUA, Donald Trump, saludant els mitjans diumenge al seu club de golf a Nova Jersey

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain