La Vanguardia (Català)

Rajoy estén la pressió fiscal per salvar el dèficit

El Govern central recaptarà 5.000 milions d’empreses, alcohol i tabac El nou gravamen a les begudes ensucrades, pendent de negociar-se Economia aspira a rebaixar l’atur al 12,8% el 2019

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

ESPECIALS Els impostos del tabac s’eleven fins al 6,8% i els de begudes d’alta graduació, un 5%

BEGUDES ENSUCRADES

Hisenda busca ingressar 200 milions per una taxa que ha de negociar al Congrés

El Govern va establir ahir les bases sobre les quals intentarà regir la seva política econòmica durant el 2017 i amb què pretén atendre els requerimen­ts de Brussel·les. Mentre s’espera que el Parlament aprovi en 15 dies els objectius de dèficit i de les negociacio­ns per als nous pressupost­os generals de l’Estat, l’Executiu ha fixat un paquet de mesures que inclou una pujada d’impostos per 5.000 milions d’euros amb la qual contribuir a traslladar el desfasamen­t pressupost­ari del 4,6% d’aquest any al 3,1% del 2017. I per fer-ho, s’inclinen per augmentar els ingressos. El principal esforç –pel qual Hisenda estima ingressar uns 4.650 milions l’any vinent– provindrà dels canvis en l’impost de societats, mentre que estimen que la pujada en la imposició sobre tabac, alcohol i begudes ensucrades aportarà 350 milions més.

Segons va explicar ahir el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, esperen que totes les mesures tributàrie­s negociades amb el PSOE tinguin un impacte global de 7.000 milions l’any vinent. Aquest paquet inclou, a més de l’augment de l’impost de societats i especials, la implantaci­ó d’un sistema electrònic de liquidació de l’IVA, l’enduriment de l’ajornament dels deutes amb l’Agència Tributària (supressió sobre impostos com l’IVA o mentre es tramita un recurs). En total, les mesures de control i contra el frau, com la prohibició de fer pagaments en efectiu per més de 1.000 euros (ara són 2.500 milions), implicaran ingressos addicional­s de fins a 2.000 milions.

Per recaptar uns 150 milions d’euros, Hisenda apujarà el denominat tipus específic que grava el tabac un 2,5% per als cigarrets i un 6,8% per al picat (el tabac de cargolar ha guanyat molta quota de mercat amb la crisi pel seu baix cost, sobretot entre els més joves). Fonts d’Hisenda assenyalen que aquesta pujada d’un dels components de l’impost pot suposar de mitjana cinc cèntims més per paquet. Quant a les begudes d’alta graduació –queden fora de la pujada la cervesa i el vi–, la càrrega impositiva patirà un increment del 5%.

Tot i això, no totes les mesures s’executaran a l’uníson. Mentre que la publicació al BOE dels canvis en societats, alcohol i tabac és imminent, la taxa sobre les “begudes ensucrades i carbonatad­es” s’haurà de negociar amb els grups parlamenta­ris, ja que en última instància haurà de plasmar-se en una nova llei. Malgrat no oferir detalls sobre la seva aplicació a la pràctica i de no figurar en el resum del Ministeri d’Hisenda sobre les mesures, Montoro va afirmar que preveuen recaptar l’any que ve amb aquest nou impost implantat “per motius de salut” uns 200 milions d’euros. Preguntat pel fet de coincidir amb l’aplicació d’una taxa de caracterís­tica similars a Catalunya, el ministre va explicar als periodiste­s que, en circumstàn­cies com aquestes, “sempre” estan disposats a buscar fórmules per compensar el solapament amb un impost autonòmic.

Tot el reguitzell de mesures presentade­s ahir pel màxim responsabl­e d’Hisenda, incloses en el pla pressupost­ari que portarà d’aquí a uns dies el Govern espanyol a Brussel·les, persegueix­en complir amb els objectius de dèficit a què ha de donar suport ben aviat el Parlament. Montoro va detallar que el 2017, el 3,1% de desajust fiscal es repartirà entre la Seguretat Social (1,4%), l’Administra­ció central (1,1%) i les comunitats autònomes (0,6%). “L’objectiu és molt exigent, hem de fer un esforç més, però l’escenari econòmic facilita molt les coses”, va defensar. Alhora, va confirmar que el sostre de despesa no financer per a l’any vinent, proposta base per elaborar els pressupost­os, serà de 118.337 milions d’euros. Es tracta d’una quantitat idèntica a la liquidació dels comptes públics d’aquest any (encara que 5.000 milions menys que el pressupost­at inicialmen­t). Però, va aclarir Montoro, el 2017 no tindran un estalvi pels interessos similar al d’aquest any. Quant al deute, es fixen com a objectiu arribar al 99% del PIB el 2017 i anar baixant suaument fins a assolir el 95,4% el 2019.

El ministre d’Hisenda va aprofitar per avançar altres canvis en el sistema tributari, prometent abordar al llarg de l’any que ve “la reforma de la imposició mediambien­tal”. O apuntant que modificarà la llista de deutors perquè el morós pugui evitar

aparèixer-hi si abona el deute abans de la data de publicació. I que no estigui obligat, com ara, a fer-ho sis mesos abans que es faci pública la llista, quan es tanca cada exercici.

Els 4.650 milions d’euros que s’obtindrien gràcies a l’impost de societats estan directamen­t vinculats a la modificaci­ó de deduccions com l’exempció de dividends, la reversió dels deterioram­ents de valor de participac­ions i la limitació en la compensaci­ó de bases imposables negatives.

Davant tots aquests canvis en el marc tributari, la CEOE va mostrar la seva oposició perquè considera que “s’està posant l’accent en els ingressos, és a dir, més impost, mentre que la reducció de la despesa continua sense abordar-se en profundita­t”. Segons l’opinió de la patronal, les mesures presentade­s ahir per l’Executiu “llasten la competitiv­itat i, a mitjà termini, aconseguir­an una recaptació menor”.

 ??  ?? Luis de Guindos, Íñigo Méndez de Vigo i Cristóbal Montoro
Luis de Guindos, Íñigo Méndez de Vigo i Cristóbal Montoro
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain