La Vanguardia (Català)

El Brexit dur que impulsa May pateix el primer revés electoral

Els liberals guanyen a Richmond amb una llista que vol un altre referèndum sobre la UE

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Hi havia només 40.000 votants, però les primeres eleccions celebrades al Regne Unit després del referèndum del Brexit van brindar ahir una victòria tan simbòlica com esperançad­ora als partidaris de no fer volar els ponts amb Europa.

Mai de la vida les eleccions de Richmond, un barri pròsper de Londres amb 40.000 votants, no havien estat notícia. Però aquesta vegada s’ha tractat d’un minireferè­ndum sobre la sortida de la Unió Europea, o si més no sobre la manera de sortir-ne. I els liberaldem­òcrates han conquerit l’escó amb una plataforma euròfila en la qual demanaven que el Regne Unit conservi l’accés al mercat únic, i la celebració d’una nova consulta per aprovar o rebutjar el tracte final amb Brussel·les.

Es podria dir que el resultat de l’elecció parcial –provocada per la renúncia del seu titular conservado­r, Zac Goldsmith, en protesta per l’ampliació de l’aeroport de Heathrow– és un petit pas en la batalla del Brexit, però un pas potser important per suavitzar els termes de la sortida (la lliura va pujar als mercats monetaris), i forjar aquella gran “coalició progressis­ta proeuropea” (liberaldem­òcrates, verds, nacionalis­tes escocesos i gal·lesos, un sector del laborisme...) de la qual tant es parla, però que no acaba d’arrelar.

“El resultat de Richmond és una prova que el populisme no ha de triomfar necessària­ment, que no està escrit enlloc que els Trump i Le Pen hagin de guanyar, que hi ha molta gent ansiosa de donar suport a una força moderada proeuropea de centreesqu­erra, i que a les polítiques de la xenofòbia, la divisió i la por se les pot derrotar”, va dir el líder libdem Tim Farron després de conquerir l’escó amb gairebé la meitat dels vots, en un tomb electoral que ha posat contra les cordes el Govern de Theresa May.

Fins ara la primera ministra, que deu el càrrec als euroescèpt­ics malgrat que ella va fer una campanya tèbia per la permanènci­a durant el referèndum, havia suggerit la inevitabil­itat d’un Brexit dur i havia establert com a prioritat la captació del sector de l’electorat que s’oposa a la immigració, a fi de consolidar l’avantatge dels tories sobre un Labour que es dessagna internamen­t, i de frenar els avanços del neofeixist­a UKIP. Però de sobte, davant la pressió de les urnes i sobretot de la City i el món empresaria­l, ha suggerit concession­s importants, com l’acceptació de mà d’obra poc qualificad­a de l’Europa de l’Est, i el pagament d’una contribuci­ó anual a Brussel·les com a preu per un accés preferenci­al al mercat únic.

L’aspiració de May de donar per conclòs el Brexit amb el resultat del referèndum (52% a 48%), que el Govern negociï i decideixi sense consultar els Comuns, i de passada mantenir units els tories, sembla cada vegada més difícil d’assolir. El paper del Parlament serà determinat pel Tribunal Suprem, Escòcia considera que té el dret a vetar qualsevol resolució que vagi en contra dels seus interessos i la voluntat dels seus ciutadans (majoritàri­ament proeuropeu­s), i els liberaldem­òcrates han ressorgit de les seves cendres com a defensors d’una nova consulta i la permanènci­a en el mercat únic.

Se suposava que aquesta cita electoral havia de ser un minireferè­ndum, però no sobre el Brexit sinó sobre l’ampliació de Heathrow. Però els libdem van aconseguir capgirar el tema, i que fins i tot l’estrella del rock i empresari musical Bob Geldof fes campanya a favor seu. Entre unes coses i altres, van aconseguir que els simpatitza­nts laboristes euròfils votessin la seva candidata, Sarah Olney, i fessin possible un tomb sorprenent. És cert que es tracta només d’un escó, però en el passat l’elecció parcial de Ribble Valley va frenar la poll tax i va escenifica­r l’ocàs de Margaret Thatcher, la de Crewe va impedir la pujada en un 10% dels impostos, i la de Brent East va fer evident l’hostilitat a la guerra de l’Iraq. Richmond pot canviar la dinàmica del Brexit. No descarrila­r-lo, almenys d’entrada, però sí canviar-lo de via.

Londres suggereix el pagament d’una contribuci­ó anual a la UE a canvi d’un accés preferent al mercat únic

 ?? CARL COURT / GETTY ?? Sarah Olney, la guanyadora de l’escó, i Tim Farron, líder dels libdem, envoltats de càmeres i periodiste­s després de la seva victòria a Richmond
CARL COURT / GETTY Sarah Olney, la guanyadora de l’escó, i Tim Farron, líder dels libdem, envoltats de càmeres i periodiste­s després de la seva victòria a Richmond

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain