La Vanguardia (Català)

JxSí i la CUP s’oposen a designar candidats per al TC

Els dos grups veten la proposta d’aspirants a magistrat de l’Alt Tribunal

-

La negativa de Junts pel Sí i la CUP a designar candidats per ocupar una plaça de magistrat al Tribunal Constituci­onal (TC) deixarà Catalunya sense la possibilit­at d’estar representa­da en aquest òrgan. Els dos grups s’oposen a fer cap proposta i asseguren que votaran en contra dels aspirants que presentin els altres grups, una situació insòlita al Parlament des que les comunitats autònomes poden suggerir magistrats a través del Senat.

El termini per registrar les propostes de designació a la Cambra catalana va expirar dijous i només el PSC va presentar candidats: el catedràtic de Dret Constituci­onal de la UB Xavier Arbós i el jurista Félix Vicente Azón, vocal del Consell General del Poder Judicial entre el 2008 i el 2014. Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot i el PP han renunciat a presentar candidatur­es perquè, asseguren, Junts pel Sí i la CUP els han advertit que pensen vetar-les, per la qual cosa consideren que no té sentit registrar cap nom.

Des de Junts pel Sí confirmen la seva voluntat d’oposar-se als candidats. No volen que Catalunya estigui representa­da al TC perquè “és un tribunal polititzat i deslegitim­at” i, a més, “Catalunya està en una altra fase”, en la qual no necessita tenir presència a les institucio­ns espanyoles, assenyalen. Junts pel Sí i la CUP treballen per aconseguir una eventual independèn­cia de Catalunya l’any que ve, segons recull el seu full de ruta. La resolució rupturista que tots dos van pactar el 9 de novembre, suspesa pel TC, apel·la a desobeir les resolucion­s que arribin del Constituci­onal relatives al procés independen­tista i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que està sent investigad­a per un presumpte delicte de desobedièn­cia.

El PSC, per la seva banda, qualifica d’“irresponsa­ble” l’actitud de Junts pel Sí. Fonts de la formació socialista insisteixe­n que els grups parlamenta­ris, sigui quina sigui la seva ideologia, no poden deixar els ciutadans catalans sense representa­ció a l’Alt Tribunal, així que intentaran convèncer la coalició del PDECat i ERC que almenys s’abstinguin i permetin tramitar la seva proposta.

La candidatur­a registrada pel PSC es votarà el dia 14 de desembre en la comissió d’Afers Institucio­nals del Parlament –fins ara tots els grups consensuav­en els noms–. Es tracta del procedimen­t per enviar candidats al Senat, que elegeix quatre membres del TC a través de les propostes que els arriben dels parlaments autonòmics –es requereix una majoria de tres cinquenes parts dels senadors per aprovar-ho–.

La designació com a magistrat del Tribunal Constituci­onal ho és per un període de nou anys, i el Tribunal es renova per terceres parts cada tres anys.

Les places que quedaran vacants ara són les correspone­nts al president del Constituci­onal, Francisco Pérez de los Cobos; la vicepresid­enta, Adela Asúa; el magistrat Luis Ortega –que va morir i el va deixar un lloc sense cobrir–, i la del magistrat Francisco Hernando –que també va morir, encara que en el seu cas sí que va ser substituït de manera provisiona­l.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La comissió d’Afers Institucio­nals del Parlament és l’encarregad­a de votar les candidatur­es
ÀLEX GARCIA La comissió d’Afers Institucio­nals del Parlament és l’encarregad­a de votar les candidatur­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain