La Vanguardia (Català)

L’Executiu del PP espera arribar a més acords amb els socialiste­s

L’Executiu convida l’oposició a parlar d’altres matèries

-

“L’acord aconseguit amb el PSOE és un signe esperançad­or i esperem que n’hi hagi en altres sectors”. Amb aquestes paraules va saludar ahir el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, l’acord assolit amb el PSOE per aprovar el sostre de despeses i el camí d’estabilita­t.

Es tracta d’un acord que a part de salvar les grans xifres que exigeix Europa a Espanya per complir el nou objectiu de dèficit té per a l’Executiu i per al PP una altra virtualita­t, potser més important, ja que posa la base del que el Govern vol que passi en el futur: la possibilit­at de diàleg, d’acord, que sigui la legislatur­a dels grans pactes.

Per això, Méndez de Vigo va destacar ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i amb l’experiènci­a ja adquirida en només un mes que l’acord és fruit “d’un diàleg responsabl­e i constructi­u” que fa alimentar l’esperança que “la dinàmica del diàleg es pugui concretar en grans pactes d’Estat”.

L’Executiu assegura ser conscient de l’acord d’investidur­a que manté amb Ciutadans, però també sap que amb els vots del partit d’Albert Rivera no n’hi ha prou per poder tirar endavant qüestions com el sostre de despesa aprovat ahir pel Govern i que haurà de revalidar ara el Parlament. Per això, encara que assegura que complirà amb tot el contingut de l’acord amb Ciutadans per a la investidur­a de Mariano Rajoy, el PP i el seu Govern continuen necessitan­t més vots al Congrés, i Rajoy i els populars prefereixe­n tenir una àmplia base d’acord que només li dóna el grup socialista. Per aquest motiu, adverteixe­n, la mecànica de negociació continuarà amb els mateixos paràmetres. El Govern, asseguren fonts de la Moncloa, no pot estar pendent que un diputat es posi malalt o perdi una connexió d’avió: necessita més seguretat per tirar endavant les coses, cosa que a més és més valorada a Europa, on es miren “els resultats econòmics i el suport parlamenta­ri a allò que s’aprova”.

El Govern no dissimula tampoc que en el fons el PP es troba més còmode amb el PSOE. Intentar i aconseguir arribar a acords amb els socialiste­s, com el de dijous, ve a confirmar el desig inicial plantejat pel president del Govern espanyol després de les eleccions de desembre i de juny: que la preferènci­a d’acord és en el PSOE, ja fos en un govern de coalició, en un acord de legislatur­a o en cinc grans pactes d’Estat, que per ser-ho, a més, diuen que no es poden aconseguir si no hi participa el PSOE.

Està passant amb la Lomce, que segons el parer de l’Executiu està obrint la via del diàleg. El Pacte Educatiu haurà de recollir els punts que conté l’acord amb Ciutadans, però haurà d’anar més enllà per incorporar a l’acord els socialiste­s, ja que sense ells no hi podrà haver pacte d’Estat.

Això sí, els populars creuen que també han de cuidar la relació amb Ciutadans, ja que hi tenen un acord que és la base del que caldrà fer aquesta legislatur­a, i l’Executiu està disposat a fer-ho en aquest tema i en d’altres. Al Govern li agradaria que la llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, que el Parlament vol que es derogui, pogués tenir canvis també fruit de l’acord. Rajoy només té un límit: la reforma laboral, “que cal preservar perquè ha permès crear ocupació”.

Aquest consens també seria necessari si finalment s’abordés una reforma constituci­onal, que ja comencen a demanar fins i tot a les files populars. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va aprofitar ahir la celebració del 6 de desembre per defensar un canvi constituci­onal: “La Constituci­ó pot i ha de ser objecte de reformes”. “Ens equivocarí­em si considerés­sim que la Constituci­ó és inamovible”, opina. Han de ser canvis, va dir, “que en permetin l’adaptació”, encara que va advocar per fer-ho “des del diàleg” i sense “les preteses reformes que són ruptures”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Méndez de Vigo, Montoro i Guindos entrant a la roda de premsa del Consell de Ministres
EMILIA GUTIÉRREZ Méndez de Vigo, Montoro i Guindos entrant a la roda de premsa del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain