La Vanguardia (Català)

La pressió com a enemic de l’ànima

- Màrius Carol DIRECTOR

LA meta és la línia d’arribada, però també pot ser un punt de partida. Sir Edmund Hillary era un apicultor a qui el coronel Hunt va temptar per participar en la seva expedició a l’Everest i, quan va coronar el cim, va continuar posant-se reptes, com travessar l’Antàrtida o baixar pel Ganges. L’èxit és, de vegades, com un imant que ens atreu amb una força inusitada. Hi ha personatge­s que només entenen la vida com un encadename­nt de desafiamen­ts per conèixer els seus límits. De vegades, es troben individus que no saben viure sense posar-se permanentm­ent a prova, que resulta una manera de cauteritza­r insatisfac­cions. George Bernard Shaw deia: “Dóna-li a l’home metes per assolir i no s’aturarà a pensar sobre si és feliç o no”.

Nico Rosberg es va coronar per primera vegada campió del món de fórmula 1 fa menys d’una setmana i ahir va anunciar que es retira de la competició. Va aconseguir el títol en un agònic final a Abu Dhabi i, després de celebrar-ho amb la seva família i complir amb els compromiso­s dels patrocinad­ors, va sorprendre tothom anunciant que posava fi a la seva carrera als 31 anys, malgrat tenir contracte en vigor amb Mercedes. Ho va comunicar amb aquestes paraules: “Després de passarme 25 anys corrent, el meu somni de proclamar-me campió s’ha fet realitat. He escalat aquesta muntanya i ara sóc al cim”.

Segurament Rosberg ha intentat durant tot aquest temps demostrar al seu pare (que va obtenir el mateix títol el 1982), però sobretot a ell mateix, que també podia tocar el cel amb la punta dels dits. Però no ha estat fàcil i va estar a punt de veure com el seu somni s’esfumava a les últimes voltes. De vegades la pressió és el quart enemic de l’ànima. I encara que no sigui un deshonor no aconseguir alguna cosa, sinó no posar els mitjans per fer-ho (Sèneca), una meta pot arribar a ser la pitjor de les obsessions, el més inquietant dels desassosse­cs. Per això, de vegades, quan s’assoleix, hi ha a qui li vénen ganes de xiular o de desfer el camí seguit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain