La Vanguardia (Català)

Jan Woerner

El totterreny ExoMars s’enlairarà el 2020 per anar a buscar indicis de vida al planeta

- JOSEP CORBELLA

DIRECTOR GENERAL DE L’ESA

La continuïta­t del programa ExoMars i la participac­ió en l’Estació Espacial Europea han quedat garantits en el consell ministeria­l de l’Agència Espacial Europea (ESA). Europa tornarà al planeta Mart, doncs, l’any 2020.

L’Agència Espacial Europea (ESA) tindrà una nova oportunita­t d’aterrar a Mart després que els seus estats membres hagin acordat finançar el totterreny ExoMars, que ha d’anar al planeta el 2020.

La continuïta­t del programa ExoMars i el compromís de seguir participan­t en l’Estació Espacial Internacio­nal fins al 2024 són els dos acords principals assolits al consell ministeria­l de l’ESA de l’1 i 2 de desembre a Lucerna (Suïssa). A la reunió s’han acordat inversions per valor de 10.300 milions d’euros per als pròxims vuit anys. D’aquest total, Espanya s’ha compromès a aportar 600 milions.

“Completar ExoMars ha estat el més difícil de tota aquesta negociació”, va declarar Roberto Battiston, president de l’Agència Espacial Italiana, una vegada assolit l’acord. “Ara ExoMars s’ha convertit en una autèntica prioritat per a l’ESA”.

La decisió permetrà enviar a Mart un totterreny capaç de perforar la superfície del planeta i analitzar roques del subsòl fins a dos metres de profundita­t, una cosa que cap missió no ha fet fins ara. Amb aquesta tecnologia buscarà indicis d’activitat biològica, actual o passada, a l’escorça marciana.

La continuïta­t d’ExoMars havia quedat en dubte després que la sonda europea Schiaparel­li, que formava part del mateix programa, s’estavellés intentant aterrar a Mart, el 14 d’octubre passat.

L’ESA necessitav­a 436 milions d’euros per completar el programa des d’abans de l’accident de Schiaparel­li. El director general de l’Agència Espacial, l’alemany Jan Woerner, esperava arribar a Lucerna amb l’aval d’una arribada exitosa a Mart. Tenia previst sol·licitar 339 milions d’euros als estats membres i comprometr­e’s a obtenir els 97 restants amb retallades en altres programes de l’ESA.

Però la pèrdua de Schiaparel­li va perjudicar la imatge del programa d’exploració marciana de l’ESA. Abans del consell ministeria­l, Woerner va advertir: “Si no tenim els diners, ens hauríem de preguntar si caldria cancel·lar el programa. Només té sentit si els estats membres es compromete­n a pagar-lo. O ho fem o el parem”.

Al final, després de dos dies de negociacio­ns, els estats han compromès els 339 milions d’euros que va sol·licitar Woerner per completar el programa. Els països que més han contribuït han estat Itàlia, amb 171 milions d’euros; el Regne Unit, amb 82; França, amb 63, i Alemanya, amb 20. Espanya, que té un paper secundari en l’ExoMars, no va tenir necessitat de comprometr­e finançamen­t addicional i no aportarà ni un euro.

Espanya ha decidit les seves inversions “tenint en compte les empreses espanyoles que se’n poden beneficiar”, va declarar Begoña Cristeto, secretària general d’Indústria, que encapçalav­a la delegació espanyola. Aquestes inversions aniran destinades majoritàri­ament a programes d’observació de la Terra, telecomuni­cacions i coets.

Quant a l’Estació Espacial Internacio­nal, es van comprometr­e inversions per valor de 960 milions, dels quals Espanya aportarà un 2% del total. Aquestes aportacion­s permetran a l’ESA participar en l’estació en les mateixes condicions que fins ara fins al 2024, que és la mateixa data fins a la qual la NASA s’ha compromès a mantenir el complex orbital en servei. L’acord de Lucerna “és important per a la nostra relació amb la NASA i amb altres agències espacials”, va destacar Jan Woerner en roda de premsa.

Malgrat la sensació d’èxit amb què va acabar el consell ministeria­l, els acords assolits deixen dues víctimes. La víctima gran és la missió AIM a un asteroide, que havia suscitat entusiasme en alguns sectors i que va haver de ser sacrificad­a perquè no va rebre suport de cap país amb un sector espacial potent.

Una víctima menor serà el programa científic de l’ESA, d’on sortiran gran part dels 97 milions que falten per a l’ExoMars. Si s’hi afegeix que l’augment de despesa previst al programa de ciència és de l’1% anual, cosa que possibleme­nt se situarà per sota de la inflació, l’efecte net serà que les missions científiqu­es de l’ESA perdran capacitat econòmica. “Estarem en una situació una mica difícil els pròxims anys”, va reconèixer Woerner.

“Podem fer tot el que ens hem compromès a fer i llançar totes les missions que ens hem compromès a llançar fins al 2021”, va aclarir Álvaro Giménez, director científic de l’ESA. “Però tindrà un efecte després”.

El futur del programa d’exploració marciana era incert després de l’accident de la sonda Schiaparel­li

 ??  ??
 ??  ?? FONT: Airbus Safran Launchers, ESA
FONT: Airbus Safran Launchers, ESA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain