La Vanguardia (Català)

Yahya Jammeh

Un guarda de seguretat que va treballar a Londres aglutina quasi tota l’oposició

- XAVIER ALDEKOA Barcelona

PRESIDENT DE GÀMBIA

Després de 22 anys governant Gàmbia amb mà de ferro, el president Yahya Jammeh (51) ha estat derrotat a les urnes per l’ex-guarda de seguretat Adama Barrow. El dictador ha promès “magnanimit­at” per acatar el resultat.

Aisha Dabo no s’ho podia creure. La seva veu emocionada, gairebé escèptica, arribava entretalla­da ahir des de Banjul, la capital de Gàmbia. “L’hem fet fora! Tenia l’esperança, però pensava que era impossible. Em sento orgullosa, alleujada i feliç. Per fi els gambians podrem reconcilia­rnos i reconstrui­r el país. Podrem mirar al futur sense oblidar el passat, el que ha passat aquí no ha de tornar a passar”, deia convençuda.

La sorpresa de Dabo, veterana periodista gambiana i una de les coordinado­res d’Africtivis­tes, una xarxa de blogaires i ciberactiv­istes africans per la democràcia, resumia ahir el sentiment de molts conciutada­ns, que encara estaven en estat de xoc. El dictador Yahya Jammeh, al poder arran d’haver fet un cop d’Estat el 1994, va ser derrotat a les urnes per Adama Barrow, un antic guarda de seguretat en uns magatzems de Londres, que per primera vegada liderava una coalició de gairebé tots els grups de l’oposició.

Encara que es tractava de les eleccions més renyides de la història del país, ningú no s’esperava una derrota tan clara de Jammeh, que aspirava a la cinquena reelecció. La comissió electoral va confirmar ahir que el dictador gambià havia acceptat la derrota davant Barrow, que va aconseguir el 45,5% dels vots davant els 36,7% de Jammeh. Hi havia un tercer candidat sense cap opció.

El president de la comissió electoral, Alieu Momarr Njai, va assegurar que la transició de poders serà plàcida. “El president és prou magnànim com per acceptar que ha perdut les eleccions i trucarà el nou president per felicitar-lo i per resar per la pau i la tranquil·litat”. Si es confirma el pas a un costat de Jammeh, serà la primera vegada que Gàmbia experiment­a un canvi pacífic de president des de la seva independèn­cia el 1965.

Després de l’anunci dels resultats oficials –Barrow va guanyar per més de 50.000 vots d’un total de 260.000– milers de gambians van sortir als carrers de la capital per celebrar la caiguda del dèspota, que ha liderat amb mà de ferro el país els últims 22 anys.

La caiguda per la via democràtic­a d’un dels autòcrates més durs d’Àfrica, que perseguia els homosexual­s, es vantava de poder curar la sida amb una poció d’herbes i assassinav­a opositors, és una sorpresa a les urnes tan inesperada com el sí al Brexit del Regne Unit o la victòria de Donald Trump als Estats Units.

El canvi en el rumb del país és més que probable i s’obre l’oportunita­t de tancar ferides. “A la meva família –va explicar l’editora Aisha Dabo– hi ha cristians, musulmans i diverses ètnies. No tornarem a deixar mai més que des del poder ens divideixin”.

Molts gambians exiliats o que han fugit del país per la pobresa –Gàmbia és el cinquè país d’on va emigrar més població, a Europa, el 2015– mostraven ahir la seva emoció pels nous aires del petit país africà, de menys de dos milions d’habitants. Mbye Njie, exiliat a Atlanta, va expressar ahir al seu compte de Twitter el sentiment de milers de gambians lluny de la seva llar: “No puc creure que pugui tornar a casa per fi. Veuré la meva família. No puc parar de plorar”.

 ??  ??
 ?? THIERRY GOUEGNON / REUTERS ?? Partidaris del president electe, Adama Barrow, esclaten de joia a la capital gambiana, Banjul
THIERRY GOUEGNON / REUTERS Partidaris del president electe, Adama Barrow, esclaten de joia a la capital gambiana, Banjul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain