La Vanguardia (Català)

Norbert Hofer

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

CANDIDAT DE L’FPÖ AUSTRÍAC

La repetició demà de les eleccions pot convertir en president austríac el candidat de la ultradreta, Norbert Hofer. De dura retòrica antirefugi­ats, proposa un referèndum sobre la permanènci­a d’Àustria a la Unió Europea.

Els austríacs tornen demà a les urnes per elegir president federal, en una repetició de la segona volta dels comicis decidida pel Tribunal Constituci­onal que podria conduir que Àustria sigui el primer país d’Europa amb un cap d’Estat d’ultradreta al segle XXI.

Norbert Hofer, candidat de l’ultranacio­nalista Partit de la Llibertat d’Àustria (FPÖ), de dura retòrica contra immigrants i refugiats; i Alexander van der Bellen, exverd que es presenta com a independen­t, afronten una renyida cita electoral molt igualats en els sondejos. Segons les enquestes, el 97% d’electors afirma que repetirà el seu vot, per la qual cosa seran determinan­ts la participac­ió i la mobilitzac­ió de cada bàndol.

Les eleccions de demà són una repetició de la segona volta de les presidenci­als, després que se celebrés el passat 22 de maig i fos anul·lada al juliol pel Tribunal Constituci­onal arran de les queixes de l’FPÖ, que va denunciar anomalies en els procedimen­ts del vot per correu. El vencedor havia estat Van der Bellen per només 30.863 paperetes més, en un tomb que va arribar precisamen­t pel vot per correu. Alexander van der Bellen va obtenir el 50,3% de vots, enfront del 49,7% de Norbert Hofer. La repetició havia de celebrar-se el 2 d’octubre, però es va haver d’ajornar al 4 de desembre per un problema en la goma d’enganxar dels sobres.

Norbert Hofer, de 45 anys, un dels vicepresid­ents del Parlament, aspira a conquerir la presidènci­a federal després d’una campanya de molts mesos –a causa de les dues voltes electorals oficials, més l’anul·lació i l’ajornament– en la qual ha pesat la qüestió migratòria. El 2015 van arribar 90.000 sol·licitants d’asil a un país de 8,7 milions d’habitants. Hofer també ha suggerit un referèndum sobre la permanènci­a d’Àustria en la UE (l’anomenat Öxit, imitant el Brexit), però ha anat afluixant ja que el gruix dels austríacs és molt europeista. “Hem d’alliberar-nos de la pols vella i hem de tornar a estar orgullosos de ser austríacs; això no vol dir menysprear altres països”, va expressar ahir Hofer en un acte celebrat a la Borsa de Viena.

Alexander van der Bellen, de 72 anys, que té el suport de gran part de les elits polítiques, culturals i econòmique­s del país, argumentav­a en aquests termes en un debat recent: “Volem veure Àustria com un país amistós, obert, radiant? O volem veure’l com un país amenaçat per conspiraci­ons, dominat per la por, on tot és terrible?”, en al·lusió al punt de vista de l’FPÖ.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain