La Vanguardia (Català)

Poesia a la xarxa

La Diputació de Jaén digitalitz­a 6.000 arxius del poeta

- ADOLFO S. RUIZ

La diputació de Jaén ha digitalitz­at més de 6.000 documents relacionat­s amb el poeta Miguel Hernández, documents de tota mena que a partir d’ara es podran consultar gratuïtame­nt a internet.

Prop de sis mil registres bibliogràf­ics, compostos per manuscrits, fullets, partitures, premsa històrica, enregistra­ments sonors i imatges, que formen part del llegat del poeta Miguel Hernández, ja es poden consultar lliurement a través d’internet des de qualsevol punt del planeta.

La digitalitz­ació del llegat de Miguel Hernández, feta per la Diputació de Jaén a través del seu Instituto de Estudios Giennenses (IEG), va ser presentada ahir a la nit al Círculo de Bellas Artes de Madrid, un acte a què van assistir els presidents autonòmics d’Andalusia, Susana Díaz, i de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, a més de Francisco Reyes, president de la Diputació.

La digitalitz­ació, que es pot consultar al web de la Diputació i de l’IEG, concedeix un protagonis­me especial a la relació d’Hernández amb Jaén, la seva vinculació amb altres poetes, com Pablo Neruda, Vicente Aleixandre, Federico García Lorca i Juan Ramón Jiménez, amb qui va mantenir una intensa correspond­ència, i les activitats de difusió de l’autor i la seva obra. Però el més valuós són els manuscrits d’obres com Cancionero y romancero de ausencias, Dos cuentos para Manolillo, El niño yuntero i Canción del esposo soldado, entre d’altres.

Entre els elements personals que ara es poden veure figura la maleta amb què el 1931 Miguel Hernández es va desplaçar a Madrid per participar en el món literari i personal establert entorn de la generació del 27.

També hi ha la seva màquina d’escriure Underwood, el carro de fusta que el poeta va fabricar durant l’estada a la presó per al seu fill Manuel Miguel i la lletera de metall en què Josefina Manresa li portava brou i substància d’arròs a la presó d’Alacant, on va morir el 1942.

La vinculació de Miguel Hernández amb la província andalusa va ser molt intensa, ja que el poeta va estar destinat durant la Guerra Civil al front de Jaén, on va exercir de comissari de cultura i va dirigir el diari Altavoz del Frente Sur. La seva dona, Josefina Manresa, era natural del municipi de Quesada, malgrat que des que era molt petita va viure a Oriola, on va ser destinat el seu pare, que era guàrdia civil. Allà va conèixer Miguel Hernández amb 17 anys, i tres anys després van contreure matrimoni.

El març del 2015 es va inaugurar a Quesada el museu Miguel Hernández-Josefina Manresa. El 2012 el text del poema Aceitunero­s es va convertir en l’himne de la província.

Els hereus de la família de Miguel Hernández van ser els encarregat­s de reunir i conservar el llegat del poeta, un dels patrimonis més importants de la literatura espanyola del segle XX. Durant 30 anys va estar dipositat a Elx, on l’Ajuntament va vetllar per la protecció en dipòsit i on Josefina Manresa va refer la seva vida després de la mort del poeta. La pèrdua de l’alcaldia pels socialiste­s el 2011 va provocar que el nou Consistori del PP es negués a renovar l’acord, amb acusacions de la família que actuaven així per qüestions ideològiqu­es. Els familiars d’Hernández van demandar l’Ajuntament per la rescissió d’aquell acord. El 2013 la Diputació de Jaén va arribar a un acord econòmic per fer-se càrrec del llegat a canvi de tres milions d’euros.

“Hi va haver uns anys en què el llegat va estar desprotegi­t, fins que vam arribar a l’acord amb la família. El nostre propòsit no va ser mai guardar-lo en capses, sinó fer possible que pogués arribar a qualsevol lloc on es tingui interès per l’obra de Miguel Hernández, cosa que actualment és perfectame­nt possible gràcies a internet”, assegura el president de la diputació, Francisco Reyes.

Manuscrits, fullets, partitures, premsa, enregistra­ments sonors i imatges ja estan en línia

 ?? ALBUM / SFGP ?? Miguel Hernández
ALBUM / SFGP Miguel Hernández

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain