La Vanguardia (Català)

Eliminar el ‘roaming’

-

La UE prosseguei­x amb el seu afany de posar fi al sobrecost que apliquen les empreses de telefonia a les trucades entre els països europeus.

La Unió Europea va fer ahir un pas més en el llarg i tortuós camí cap al compliment de la promesa que a partir del 15 de juny vinent els consumidor­s no hauran de pagar sobrecosto­s per usar el seu telèfon mòbil quan vagin a un altre país del club.

La base del sistema són els preus majoristes que es paguen les operadores entre si per oferir el servei als seus respectius clients quan surten del seu país. És un equilibri delicat: l’objectiu és que els europeus que viatgin no notin que han traspassat una frontera dins de la UE i no paguin despeses addicional­s per roaming, però un preu majorista massa baix pot portar els operadors de països que més turistes reben a acabar apujant els preus de les trucades i el trànsit de dades nacionals per compensar aquesta despesa; el cas contrari podria obligar les empreses de països emissors de turistes a apujar els preus nacionals per fer front al cost del servei europeu, que no poden repercutir als clients.

L’acord assolit ahir pels ministres de Telecomuni­cacions europeus preveu que el preu màxim del megabyte de dades d’internet sigui a mitjans de juny del 2017 de 0,01 euros, una quantitat que es reduirà progressiv­ament fins a la meitat, 0,005 euros, a mitjans del 2021. També s’han pactat preus màxims majoristes per a les trucades de veu i els SMS. Ara els governs han de negociar aquestes propostes amb el Parlament Europeu, que probableme­nt esgarrapar­à noves rebaixes en els preus majoristes.

“Hem arribat a un delicat equilibri que volem mantenir. L’objectiu del govern és que quan els espanyols anem fora no hàgim de pagar per roaming, però alhora, ja que Espanya és una gran potència turística, amb 70 milions de visitants a l’any, hem d’aconseguir que els espanyols no paguem el telèfon dels altres”, va declarar Álvaro Nadal, nou ministre d’Energia i Telecomuni­cacions, al final de la reunió. Segons Nadal, amb el preu pactat, s’ha aconseguit que no “s’obligui a vendre a pèrdua als operadors espanyols”. El nivell de servei és tan gran que podria generar “enormes pèrdues als operadors espanyols” si no es fixessin unes tarifes majoristes equilibrad­es.

La ministra francesa d’Agenda Digital, Axelle Lemaire, també va donar suport al compromís europeu, però amb molts dubtes sobre els efectes que tindrà el preu majorista fixat. “Estem demanant als que no tenen la sort de poder viatjar a Europa que paguin pels turistes i viatgers de negocis”, es va queixar. França rep 80 milions de visitants a l’any.

L’organitzac­ió de consumidor­s europeus, BEUC, creu que les tarifes majoristes són massa altes i tem que posin en perill la promesa d’oferir roaming de franc. La proposta de la Comissió Europea preveu alguns frens d’emergència en el sistema. Si un operador demostra que no és capaç de cobrir costos amb el que rep per oferir roaming, podrà demanar permís al seu regulador nacional per aplicar sobrecàrre­cs per aquest servei, amb un límit de 0,0085 euros per MB. Les companyies podran adoptar mesures contra els clients que facin un ús abusiu del roaming.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain