La Vanguardia (Català)

L’adéu del tebi Hollande

Des d’octubre, Manuel Valls va assetjar el president per forçar-ne la renúncia

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

“El Saltamartí (en referència a Hollande) ens té agafats pels ous”. Amb aquest parlar tan fi, Manuel Valls, nascut a Barcelona fa 54 anys i primer ministre de França, va resumir la situació política als seus ajudants a Matignon.

Era primera hora de la tarda de dilluns i Valls acabava de tornar a la seva oficina des de l’Elisi. Tots els dilluns dina amb el president, però en aquest cas el dinar es va demorar dues hores, més de l’habitual. Des de feia uns dies hi havia a París un ambient de conjura de boiars contra el tsar Francesc I el tebi. L’afer venia de lluny, del 13 d’octubre, però durant el cap de setmana l’atmosfera s’havia carregat en extrem.

La lleialtat de l’ambiciós Valls cap al president va arribar fins que aquell dia es va publicar el llibre

Un president no hauria de dir això,

un volum de confidènci­es beneites d’Hollande que el va retratar, fins i tot davant els seus partidaris, com un personatge inconsiste­nt, més obsessiona­t per l’opinió, la

imatge, que per l’ésser. Entre moltes altres lleugerese­s que només poden dir-se quan s’ha abandonat el càrrec, Hollande tractava el seu aliat i amic Claude Bartolone, president de l’Assemblea Nacional, de personatge “sense envergadur­a”. Des del mes d’octubre, ningú no apostava per la reelecció d’Hollande, que estava fermament decidit a intentar-ho, sobretot si davant tenia com a rival de la dreta Nicolas Sarkozy. Valls estava ansiós.

L’octubre i el novembre, el primer ministre anava dient que estava preparat per ser candidat. Eren petites frases que posaven nerviós Hollande. La seva exdoJuppé, na, Ségolène Royal, que és el seu conseller polític més influent, li deia al president que no s’havia de presentar per evitar la humiliació de ser desclassif­icat en les primàries del seu propi partit, que es disputaran al gener. Segons Le

Monde, els quatre fills de la parella eren de la mateixa opinió. Però encara hi havia amics que li proposaven presentar-se sense passar per les primàries. Encara pitjor. I enmig de tot això, diumenge François Fillon va guanyar la primària de la dreta.

En onze dies Fillon es va carregar tres figures: Sarkozy, després tots dos derrotats en les primàries, i finalment Hollande de carambola. Amb Fillon de candidat, es garantia una final dretaultra­dreta en les presidenci­als. I per a la primera volta, Hollande quedava cinquè, per darrere del seu exministre d’Economia, el jovenet Emmanuel Macron, i de l’esquerra representa­da per JeanLuc Mélenchon. Valls va passar de les petites frases al contuberni.

Mentre Hollande era el cap de setmana de visita a Madagascar, Bartolone va proposar públicamen­t que Valls es presentés a les primàries socialiste­s amb Hollande. L’endemà, diumenge, Valls va dir en una entrevista de premsa que anunciaria la seva candidatur­a “els propers dies” i va suggerir obertament que Hollande no s’havia de presentar.

Dilluns va arribar al dinar de l’Elisi amb la idea de presentar la dimissió i anunciar a continuaci­ó la seva candidatur­a. Però es va trobar amb el Saltamartí.

Un saltamartí és un ninot de base esfèrica i llastada que per més que el remenis no cau i sempre torna a la seva posició original. Saltamartí (culbuto) és també un dels molts sobrenoms que li apliquen al president francès. Davant l’anunci de Manuel Valls que pensava dimitir per anar a les primàries, Hollande li va suggerir que no s’havia de crear una crisi institucio­nal innecessàr­ia i que ell mateix no es presentari­a, va explicar dijous el setmanari Marianne, en l’òrbita dels socialiste­s. En tot

La seva exdona, Royal, que és el conseller polític més influent d’Hollande, li va dir que evités la humiliació

cas, la conversa va desmuntar el contuberni de Valls i Bartolone. “Saltamartí ens té agafats pels ous”, va dir Valls en tornar del dinar. Hollande semblava dir que se n’anava i recuperava amb això la iniciativa, l’únic que li quedava. No hi havia més remei que esperar.

El següent pas es va fer dijous, amb el missatge del president Hollande a la nació: “humilitat”, “lucidesa”, “l’interès de l’Estat per davant de tot”, consciènci­a que la seva candidatur­a no unia el personal i reivindica­ció dels seus cinc anys de gestió. Tot això per dir una cosa insòlita en un president des de De Gaulle: “No optaré a un segon mandat”. El país va respirar alleujat, Valls va tossir, va honorar el “gest d’home d’Estat” i des d’aleshores no ha dit res més. Amb el cadàver calent seria de mal gust.

Si tot això és pura crònica de Cort dels miracles a la francesa, la pregunta important és: què deixa Hollande?

Com a governant una gestió que sense haver estat pitjor que la de Nicolas Sarkozy, suma els desencants d’aquell als propis: molt atur, suspens francès en política exterior (massa guerra per no res), costosos regals als empresaris sense conseqüènc­ies, una reforma laboral que la dreta ni hauria somiat que va haver d’imposar per decret, i la sensació que el personatge no es va acabar de creure mai del tot que era el president de França. Com a conseqüènc­ia de tot això, tres aclaparado­res derrotes electorals (municipals, departamen­tals i regionals), un Partit Socialista en ruïnes, i unes primàries incertes que enfrontara­n, segurament, dues figures, Manuel Valls i Arnaud Montebourg.

El primer és l’enèrgic i autoritari pare de la reforma laboral que va treure l’esquerra al carrer i va dividir els diputats socialiste­s a la primavera. El segon diu ser un altre món, però va ser ministre amb Hollande i no ho va demostrar. Però hi ha alguna cosa més. Després que 4,6 milions de francesos hagin participat en les primàries de la dreta, caldrà veure els que participen en la del Partit Socialista. És difícil que Valls o Montebourg suscitin passió.

En la cursa no participa ni el sector més liberal del Govern (encarnat per l’exministre Macron), ni els ecologiste­s que compten, ni l’esquerra que compta, que segons els sondejos és la de la França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon. En el camp de l’esquerra hi ha poca il·lusió i molt desencís. Les primàries socialiste­s pot ser un lamentable avançament de la derrota de l’esquerra a l’abrilmaig, quan es disputin les eleccions presidenci­als franceses.

 ?? VINCENT KESSLER / REUTERS ?? Manuel Valls, ahir a Nancy, en una roda de premsa després d’una conferènci­a interminis­terial dedicada a les discapacit­ats
VINCENT KESSLER / REUTERS Manuel Valls, ahir a Nancy, en una roda de premsa després d’una conferènci­a interminis­terial dedicada a les discapacit­ats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain