La Vanguardia (Català)

Europol veu probable que l’EI intenti atemptar a Europa un altre cop

-

Brussel·les. Correspons­al

L’Estat Islàmic (EI) continua representa­nt una amenaça per a la seguretat d’Europa, va advertir ahir Europol en un informe sobre els canvis en el modus operandi de l’organitzac­ió terrorista. La principal preocupaci­ó de l’agència policial europea és l’amenaça que planteja el retorn dels gihadistes europeus de Síria o l’Iraq, però també les persones radicalitz­ades en territori europeu. “Les estimacion­s d’alguns serveis d’intel·ligència indiquen que actualment hi ha diverses desenes de persones dirigides per l’Estat Islàmic amb capacitat per cometre atacs terroriste­s”, adverteix l’informe, basat en informacio­ns dels diferents països de la Unió Europea. “És probable que s’intenti atemptar un altre cop”.

L’agència europea adverteix que l’organitzac­ió “podria exportar a Europa en algun moment” tècniques com les utilitzade­s a Síria o l’Iraq, igual que el 2015 i el 2016 va innovar amb la utilitzaci­ó d’atacs suïcides. En el futur podrien recórrer a cotxes bomba, segrestos i extorsions. Es creu que la cèl·lula terrorista responsabl­e dels atemptats de París i Brussel·les va provar d’ocultar explosius en un cotxe, per detonar-los probableme­nt a França, però van desistir per la pressió policial.

Els atemptats perpetrats l’últim any a Europa demostren una creixent capacitat per causar dany sense gaires mitjans. Els atacs de París o Brussel·les “no van ser particular­ment cars d’organitzar però sí altament efectius i desenvolup­ats mitjançant un modus operandi fàcil de repetir”. L’atemptat amb un camió a Niça el 14 de juliol passat, que va causar 85 morts i centenars de ferits, “va demostrar el devastador potencial dels llops solitaris inspirats o dirigits per l’EI. Aquest atac es va fer amb mitjans encara més senzills i va ser encara més difícil de predir, i encara més de prevenir”, assenyala l’informe.

El tipus d’objectius terroriste­s podria canviar. Si fins ara han buscat blancs molt simbòlics (atacs a policies i militars) els llops solitaris poden dirigir en canvi les seves accions cap a objectius tous a fi de provocar el major nombre de víctimes possible, tal com es va veure a Niça. Les xarxes elèctrique­s, centrals nuclears i altres infraestru­ctures crítiques “no són actualment una prioritat” per a l’EI, assegura. “Els atacs indiscrimi­nats tenen un efecte molt potent en el públic general, que és el que busquen principalm­ent els grups terroriste­s: intimidar seriosamen­t la població”, reconeix Europol. Els experts europeus no creuen que els grups terroriste­s actuals tinguin capacitat avui dia per provocar un atac cibernètic de prou envergadur­a com per afectar la seguretat de l’Estat o l’economia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain