La Vanguardia (Català)

Lamia va violar l’estricta normativa aèria sobre combustibl­e

-

Quedar-se sense combustibl­e a terra és un contratemp­s. Qui hagi fet un mal càlcul haurà de caminar fins a la gasolinera més pròxima, però una vegada solucionat, tot quedarà en anècdota.

En aviació, el càlcul de combustibl­e és un tema sagrat. En cas d’incomplir-se pot acabar sent una desgràcia com la ocorreguda a Medellín el dilluns passat, ja que a falta de confirmaci­ó oficial després de la investigac­ió, tot apunta que l’accident es va produir després d’esgotar-se tot el Jet A1 (carburant) que l’Avro RJ85 portava als seus dipòsits. Això hauria fet inevitable la caiguda del quadrireac­tor –bessó de l’avió VIP que transporta la reina Elisabet II–, a poques milles de l’aeroport de destinació. L’aerolínia Lamia no era una companyia de baix cost, sinó amb una infraestru­ctura mínima que operava amb una única aeronau en règim xàrter, centrant-se en el negoci dels vols a la carta amb horaris flexibles per al client. Al contrari de les aerolínies regulars, que operen amb horaris estrictes i una programaci­ó diària de vols.

El 26 de juliol del 2012, la low cost Ryanair va patir tres emergèncie­s per escassetat de combustibl­e després de trobar l’aeroport de Barajas tancat i haver de desviar-se a València. No van transcendi­r de la mateixa manera que les d’un avió de la xilena LAN i un altre de la britànica EasyJet que també es van desviar de Barajas a Manises. Les autoritats aeronàutiq­ues espanyola i irlandesa van emetre un informe en el qual es va indicar que s’havia procedit correctame­nt i que els avions van arribar a València amb una quantitat de combustibl­e més que suficient per a les circumstàn­cies meteorològ­iques excepciona­ls que es van donar aquell dia.

La normativa internacio­nal i els manuals d’operacions de les aerolínies són molt estrictes amb aquest tema: els avions han de disposar de prou combustibl­e per a la ruta assignada i se li afegeix el necessari per arribar a un aeroport alternatiu, en cas que el de destinació estigui tancat i, a més, poder volar 30 minuts més per si s’haguessin de realitzar esperes a 1.500 peus. A sobre se li afegeix un 5% més per cobrir qualsevol eventualit­at no prevista. D’aquesta manera, la manca de combustibl­e esdevé una possibilit­at molt remota com a motiu d’emergència o accident.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain