La Vanguardia (Català)

El PSOE imposa contra el criteri del PSC una revisió de les seves relacions

Els negociador­s han de salvar a priori les discrepànc­ies sobre Espanya i Catalunya

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“Fa vint anys que presento esmenes en tots els congressos del PSOE perquè es revisi la relació amb el PSC!”, va informar el veterà dirigent extremeny Francisco Fuentes –va ser mà dreta d’Ibarra– davant Meritxell Batet, Antonio Balmón i Salvador Illa, en la primera reunió que ahir va celebrar a Ferraz la comissió creada entre els dos partits

germans per continuar “caminant junts”, com volen. I finalment s’abordarà aquesta revisió, gairebé quaranta anys després que PSOE i PSC firmessin el seu protocol de relació el 1978. Aquesta va ser la principal decisió que, segons fonts de la negociació, es va adoptar en la cita, malgrat la resistènci­a d’un PSC que, com ja va destacar Miquel Iceta, es troba “molt còmode” amb el vincle actual que atorga als socialiste­s catalans plaça, veu i vot en tots els òrgans decisoris del PSOE –incloenthi l’executiva de Ferraz, el comitè i el congrés federal–, però no passa així a la inversa.

La delegació del PSOE –integrada per l’andalús Mario Jiménez, l’eurodiputa­da Elena Valenciano i el ja esmentat Fuentes– va exposar les tensions sofertes entre els dos partits, sempre a compte del model territoria­l, des de la declaració de Santillana del 2003 subscrita entre Zapatero i Maragall fins a la declaració de Granada segellada el 2013 entre Rubalcaba i Pere Navarro. Com resumeix un veterà de referència, “el PSC sempre ha anat estirant la corda i el PSOE ha anat cedint”. “Sempre ens hem vist amb la llengua fora per seguir-los i ells sempre han pensat que érem un fre”, corrobora un altre dirigent del PSOE. I ahir les dues delegacion­s van acordar finalment reequilibr­ar i resoldre l’“asimetria” entre PSOE i PSC. A Ferraz pensen que aquesta asimetria es podia digerir mentre no es va utilitzar pel PSC com a “arma llancívola”. Però el xoc de legitimita­ts forçat entre el consell nacional del PSC i el comitè federal del PSOE, per la investidur­a de Mariano Rajoy, ara imposa l’obligació de la revisió. Cal veure quina fórmula s’adoptarà, però Mario Jiménez no en va voler descartar cap en públic, cosa que inclou que el PSC surti dels òrgans del PSOE o que els socialiste­s catalans no puguin participar en l’elecció del secretari general del PSOE , però sí en la del candidat a la Moncloa. Hi ha sectors del PSOE –a Andalusia i Extremadur­a– que exigeixen “mà dura”. D’altres, més pactistes, aposten per una solució moderada. La comissió negociador­a intentarà “modular” les dues demandes. Malgrat tot, Illa va assegurar que veia “aparcada l’amenaça” d’expulsió dels òrgans del PSOE. El terme que les dues parts van acordar fer servir per a les feines que desenvolup­aran és el d’“actualitza­r” el protocol del 1978.

I davant els “dubtes” d’alguns sectors del PSOE, traslladat­s durant la cita, la delegació del PSC va confirmar que la seva posició en el debat territoria­l continua ancorada en l’acord de Granada, que va establir com a proposta comuna una reforma de la Constituci­ó en clau federal. “Per a nosaltres –va dir Salvador Illa– aquest acord continua vigent en tota la seva extensió”. Hi continua havent discrepànc­ies conceptual­s: pel PSC, Catalunya és una nació –“identitàri­ament i lingüístic­ament, però això no comporta un Estat”, va precisar Illa–, mentre que pel PSOE, segons subratlla el president de la gestora, l’asturià Javier Fernández, “l’única nació és Espanya”. En aquest debat, però, l’acord entre el PNB i els socialiste­s bascos ha actuat com un bàlsam.

La cita també va dissipar altres dubtes del PSOE, com la d’una presumpta aliança electoral del PSC amb En Comú Podem, que va ser desmentida. La comissió negociador­a intentarà primer aclarir les discrepànc­ies polítiques i després abordarà la relació. “La part orgànica és merament instrument­al, la fonamental, la indispensa­ble, és la política”, va concloure Mario Jiménez.

 ??  ??
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Valenciano, Jiménez i Fuentes ahir davant Balmón, Illa i Batet
EMILIA GUTIÉRREZ Valenciano, Jiménez i Fuentes ahir davant Balmón, Illa i Batet
 ?? TONI BATLLORI ??
TONI BATLLORI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain