La Vanguardia (Català)

L’acord de PP i PSOE empeny Podem a l’oposició dura

La pujada de l’SMI posa els d’Iglesias davant el dilema de la legislatur­a

- PEDRO VALLÍN Madrid

“i jo què hi faig, aquí?”. Una veu infantil se sentia a la llunyania entre el soroll de fons, en una de les psicofonie­s més famoses que va donar a conèixer el desaparegu­t evangelist­a del paranormal Fernando Jiménez del Oso. La pregunta, la tendresa del timbre i l’estupor que transmetia el número de bruixeria podria aplicarse –amb dosi de malvolença– al que li ha passat a Podem al Congrés amb l’acord de PP i PSOE sobre el salari mínim. Després d’aconseguir que la Cambra Baixa aprovés una pujada fins als 800 euros i que l’Executiu admetés que no la pot vetar, el que semblava una victòria clara s’ha desdibuixa­t: el PSOE ha aconseguit que el PP apugi l’SMI a 700 euros, que no són 800 però són 50 més que el que hi ha i que són per ara mateix.

Des de Podem creuen que aquest pacte és el preàmbul de l’acord pressupost­ari, un principi d’aliança nacional tàcita, una gran coalició de baixa intensitat, un nou episodi del procés de desmantell­ament del bipartidis­me a costa de la laminació socialista. Però, alhora, la maniobra produeix vertigen i llança Podem i les seves confluènci­es a un espai d’oposició dura, no per reivindica­t menys sobtat. D’aquí ve el ressentime­nt que amaga la metàfora escollida per Pablo Iglesias, per definir l’acord: “Engrunes”.

Podem mirarà de rendibilit­zar la discutible cal·ligrafia del pacte aconseguit pels socialiste­s –d’amagat dels sindicats i de l’acord votat per tota l’oposició al Congrés–, però, en tot cas, el que ha passat posa en qüestió les possibilit­ats dels 71 diputats liles d’“oferir certeses” i “ser útils mentrestan­t”, dos dels mantres del portaveu, Íñigo Errejón, que tem que el PP miri de “premiar el PSOE” en dos sentits: “D’una banda, escenifica­nt conflictes que li permetin mantenir l’aparença de cap de l’oposició; de l’altra, revestint de pacte d’Estat qualsevol decisió de pes que hagi pres prèviament el Govern, per fer possible que el PSOE es presenti com a oposició útil”.

L’acord, de tota manera, sembla que s’ajusta a la profecia de Iglesias, que va advertir que la seva representa­ció al Congrés, sent important, era insuficien­t per torçar el signe de la legislatur­a i que aquell parlamenta­risme en minoria podria triturar-los. Podem ha comprovat l’ofici del grup socialista en el control de maniobres per sobre i per sota de la taula, però Errejón creu que la manera de salvar la solvència legislativ­a de Podem és “ser els més hàbils per portar al PSOE a situacions en les quals es vegi obligat a posicionar-se”, com en el cas de la presidènci­a de la fallida comissió d’Exteriors per a Jorge Fernández Díaz. “Liderarem l’oposició si som capaços d’arrossegar a Ciutadans i sobretot el PSOE a posicions on hagin de trencar amb la disciplina del xantatge a què els sotmet Rajoy”. I insisteix en la utilitat: “El que ens pot convertir en la veritable alternativ­a no és ser els més malastrucs i crítics amb l’estat de les coses, sinó demostrar que disposem de millors solucions per als problemes del país”.

Encara cal veure com evoluciona l’acord de l’SMI a mitjà termini, qui capitalitz­a la derogació de la Lomce o de la llei mordassa,i quant s’impliquen els socialiste­s en un acord pressupost­ari. Perquè pot passar que el litigi entre les tàctiques dissímils de Errejón e Iglesias no el dirimeixi Vistalegre sinó les veteranes tàctiques parlamentà­ries dels vells murris de la política.

 ?? DANI DUCH ?? Iglesias ahir en una manifestac­ió al centre de Madrid
DANI DUCH Iglesias ahir en una manifestac­ió al centre de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain