La Vanguardia (Català)

C’s només avalarà el sostre de despesa si els populars respecten els acords

Rivera intentarà aconseguir finançamen­t per a la seva bateria de propostes

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Després del “no és no” de l’aleshores líder socialista Pedro Sánchez a Mariano Rajoy, el PP es va afanyar a buscar el suport dels 32 diputats de C’s per assegurar-se una majoria suficient que li permetés mantenir el govern. Va ser un acord amb més de 150 reformes que, setmanes després, es pot convertir en paper mullat i enverinar les relacions entre els dos partits. Ahir el vice-secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va advertir que només donarà suport al sostre de despesa si dóna prioritat a les mesures socials i de dinamitzac­ió de l’economia recollides en el seu acord.

I és que el pacte segellat dijous pel PP i el PSOE pel sostre de despesa és la constataci­ó del que Rajoy va apuntar en el seu discurs d’investidur­a: la seva prioritat serà fonamentar una mena de gran coalició amb els socialiste­s i relegar Albert Rivera, a qui no perdona que l’hagi assenyalat com a responsabl­e polític de la corrupció del PP, a un rol secundari. “Sabíem que Rajoy ens ho volia posar difícil, però està costant més del que esperàvem”, admeten des de la direcció centrista, que assenyala el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, com la seva principal bèstia negra.

La guerra cada vegada menys dissimulad­a entre Montoro i el ministre d’Economia, Luis de Guindos, l’afinitat del qual amb el cap econòmic de C’s, Luis Garicano, tots dos situats en coordenade­s liberals, és pública i notòria, està perjudican­t el partit de Rivera. Així ho va fer notar la setmana passada Villegas a la vicepresid­enta, Soraya Sáenz de Santamaría, en una breu reunió a la Moncloa. L’Executiu de Rajoy, a més, continua sense anomenar l’equip que ha de negociar amb C’s els pressupost­os.

Per evitar ser arraconats i que es visualitzi que Rajoy amb el suport socialista en té prou i de sobres, Rivera necessita que el Govern espanyol assumeixi algunes de les reformes més importants del pacte d’investidur­a, ja que ara per ara l’únic gest ha estat donar suport, després de qualificar el text de “confús i millorable”, a la tramitació d’una llei per donar suport als autònoms.

Així, C’s batallarà per aconseguir finançamen­t per a les seves reformes, encara que sembla gairebé descartat que el Govern de Rajoy destini 5.000 milions més en despesa social i impulsi així el complement salarial (1.300), el pla contra la pobresa infantil (1.000) o el programa de reactivaci­ó d’ocupació (500).

Un altre punt de l’acord que el Govern central incomplirà és la reclamació a les grans fortunes que es van acollir a l’amnistia fiscal del 2012 perquè paguin el 10% dels diners repatriats. C’s calcula que aquesta mesura podria reportar 7.000 milions a les arques públiques. També hi ha pendents la reforma de la llei electoral i la reforma constituci­onal.

 ?? RADEK PIETRUSZKA / EFE ?? Rivera i Garicano amb el primer ministre estonià, Taavi Rõivas
RADEK PIETRUSZKA / EFE Rivera i Garicano amb el primer ministre estonià, Taavi Rõivas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain