La Vanguardia (Català)

Contra Díaz... Spiriman!

Un metge tomba la reforma sanitària de la Junta d’Andalusia

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

La presidenta andalusa, Susana Díaz, fins ara invicta en totes les batalles polítiques, acaba de patir una rebolcada important. La reforma sanitària que la Junta d’Andalusia havia dissenyat per a Granada ha estat tombada als carrers, on milers de ciutadans corrents l’acaben d’enviar a fer punyetes. I la derrota no ha vingut amb Juan Manuel Moreno Bonilla ni amb Teresa Rodríguez, els seus implacable­s adversaris a Andalusia. El protagonis­ta és un doctor desconegut fins fa uns quants mesos, Jesús Candel, que respon a l’apel·latiu de Spiriman, inventat pels joves desfavorit­s que acull a la Fundació Spiribol (un esport ideat pel seu avi), en què col·laboren Iniesta, Puyol, Fernando Hierro i El Tricicle, entre d’altres.

Metge format a Barcelona, Spiriman ha fet sortir al carrer tres vegades desenes de milers de granadins per protestar contra la fusió hospitalàr­ia que pretenia la Junta. En una ciutat que ja no recordava quan es va mobilitzar per última vegada, la participac­ió en les manifestac­ions va causar pànic a la Junta. I ho va fer servint-se únicament de les xarxes socials. Després de la reunió de dijous amb el conseller, Candel canta victòria, convençut que la reforma no es farà. Però Spiriman vol més: “Vaig a totes per veure’m cara a cara amb Susana Díaz”.

El doctor lidera una revolta ciutadana que exigeix dos hospitals complets a Granada, com tenia la ciutat fins ara, i es nega a l’especialit­zació en dues meitats, com pretén la reforma. “Estan intentant encobrir el que són retallades pures i dures. I posen en perill la vida de molts pacients”.

Sempre amb ulleres negres, una gorra posada del revés i armat amb un pal de selfie, la seva figura s’ha fet inconfusib­le. Fill d’una família benestant, reconeix: “He votat PSOE, PP i Ciutadans”. I els últims temps se sentia proper a Podem: “Fins que van fer l’imbècil defensant el dret a decidir a Catalunya”, diu. Per Luis Serrano, expert en comunicaci­ó, “el cas de Spiriman és innovador perquè ha activat de manera intuïtiva les claus de la mobilitzac­ió i el contagi en xarxa sense un teixit polític, associatiu o sindical al darrere”.

El tema és important per a Díaz, perquè la revolta ciutadana de Granada també s’ha estès a Huelva i Màlaga. “Els responsabl­es de la Junta no volen que donem canya a la Susana. Estan preocupats que tot això pugui esquitxar la presidenta en la seva cursa cap a la secretaria general”, assegura. I ell respon amb un contundent: “No pararé; hem aconseguit posar-los entre l’espasa i la paret”.

 ?? DANI DUCH ?? Trobada a Madrid. Ximo Puig, el president valencià, i Susana Díaz es van reunir ahir a Madrid després del Consell de Política Fiscal, en què van mantenir posicions discrepant­s
DANI DUCH Trobada a Madrid. Ximo Puig, el president valencià, i Susana Díaz es van reunir ahir a Madrid després del Consell de Política Fiscal, en què van mantenir posicions discrepant­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain