La Vanguardia (Català)

Oblidem la tàctica de Fidel

- Francesc Granell

Fidel Castro va morir el 25 de novembre passat, 57 anys després d’haver començat la revolució cubana i vuit anys després d’haver deixat la presidènci­a en mans del seu germà Raúl Castro. Als anys seixanta del segle passat pràcticame­nt tots els estudiants de la meva generació –i més els que vam tenir l’oportunita­t d’estudiar a l’estranger– vam simpatitza­r amb el castrisme fins que ens vam adonar que Fidel estava lligat de peus i mans a la dictadura soviètica.

Vaig tenir ocasió d’entrevista­r-me amb Fidel Castro al palau de la Revolució, a l’Havana, el 1997, poc abans que Joan Pau II visités Cuba. Jo dirigia les relacions amb el Carib a la Comissió Europea, i vaig convèncer Castro que havia de fer gestos per alinear-se amb la resta dels països caribenys, que tenien relacions de cooperació amb la Unió Europea. La idea li va agradar, i es van arribar a iniciar converses perquè Cuba entrés al Grup de Països en Desenvolup­ament que rebien ajuts europeus. Les negociacio­ns es van frustrar quan els països europeus vam votar contra la repressió política cubana a la Comissió de Drets Humans de l’ONU. Castro no va acceptar el que ell va considerar un afront, malgrat que necessitav­a l’ajuda europea després que la caiguda de l’URSS el privés dels recursos que havia rebut durant la guerra freda per anar exportant el seu model revolucion­ari socialista en diversos països llatinoame­ricans.

L’economia cubana no ha anat bé malgrat l’ajuda que des del 1999 va rebre d’Hugo Chávez, però Castro no va arribar a admetre mai els errors del seu govern en els fracassos econòmics que va collir i sempre va culpar d’aquells mals l’embargamen­t decretat pels Estats Units i la posterior llei HelmsBurto­n.

La tàctica de Fidel va ser semblant a la que va practicar el general Franco, que quan hi havia problemes interiors buscava en “l’enemic exterior” el causant “d’els mals d’Espanya”, una cosa desgraciad­ament semblant al que ara veiem que practica l’independen­tisme català quan acusa el Govern de l’Estat –o “Madrid”– de tots els nostres mals.

Raúl Castro s’ha adonat que la tàctica del victimisme i l’acusació de l’“enemic exterior” practicada per Fidel no era útil de cara a garantir que Cuba progressés, i per això ha negociat un acord de diàleg polític i cooperació amb la UE i ha aconseguit que Obama hagi fet molts gestos d’obertura cap a l’Havana.

Aquesta evolució del castrisme ha de servir d’exemple a l’independen­tisme català. Donar la culpa a “Madrid” dels nostres propis problemes pot servir per aglutinar independen­tistes ara desunits i dissimular aquests problemes, però aquests problemes només es resoldran si ens governem millor i negociant al nivell que correspong­ui. Oblidem, doncs, el frontisme de Fidel i fem per arribar a acords mútuament satisfacto­ris.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain