La Vanguardia (Català)

Puigdemont i Millo constaten l’aposta pel diàleg i també les seves diferèncie­s

La Generalita­t reclama al Govern central “fets” i que no posi “condicions”

-

Des que la vicepresid­enta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va assumir la gestió de la “carpeta catalana”, les formes, els gestos i les paraules –amb la crida al diàleg un dia sí i l’altre també–, són molt diferents de la dels últims anys, però les diferèncie­s respecte al referèndum independen­tista continuen intactes. Així ho van constatar ahir el president del Govern, Carles Puigdemont, i el nou delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, en una reunió de dues hores a Palau.

Va ser una trobada protocol·lària en què no es van analitzar amb detall qüestions sensibles, però va servir per constatar l’inici d’una “nova etapa” en què les dues administra­cions volen recuperar una certa normalitat i rebaixar, ni que sigui formalment, la tensió institucio­nal.

“Surto molt satisfet perquè s’ha posat de manifest la voluntat de les dues parts que hi hagi una relació freqüent entre Govern [central] i Generalita­t. És una manera molt positiva de començar”, va declarar Millo després de la reunió.

Un to optimista que va rebaixar minuts després la portaveu del Govern, Neus Munté. “Hi ha moltes crides al diàleg, però necessitem fets concrets que acompanyin aquestes paraules”, va dir.

L’Executiu nacionalis­ta, malgrat valorar “el canvi” que s’ha produït amb la substituci­ó de María Llanos de Luna per Millo al capdavant de la Delegació del Govern central a Catalunya, remarca que Rajoy ha de passar de les paraules als fets.

La Generalita­t recorda en aquest sentit que Puigdemont continua esperant que es concreti la seva trobada amb el president del Govern, Mariano Rajoy. I també està pendent l’entrevista dels vicepresid­ents Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras.

“La nostra voluntat és parlar de tot sense límits ni línies vermelles de cap mena”, va dir Munté.

Tot i això, va reconèixer que el Govern sí que conserva una condició innegociab­le: el referèndum d’independèn­cia.

Malgrat les evidents diferèncie­s, Millo va afirmar que hi ha marge per recórrer i arribar a “acords fructífers” per al conjunt dels catalans. “No és qüestió de posar condicions o línies vermelles, sinó de sinceritat entre les dues parts i lleialtat”, va dir el delegat, que va assenyalar que la negociació, això sí, ha de respectar el marc constituci­onal.

“Fem desaparèix­er per sempre els 600 quilòmetre­s que separen Barcelona de Madrid i quedem-nos amb els pocs metres que separen Palau de la Generalita­t i la Delegació”, va remarcar Millo, revindican­t-se com la veu de l’Executiu de Rajoy a Catalunya.

Al matí va presidir a la Delegació del Govern central la celebració oficial a Barcelona del dia de la Constituci­ó. Entre els assistents hi havia el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, la directora general de Relacions Exteriors de la Generalita­t, Maria Badia, el secretari general del PPC i delegat del Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, el líder municipal del PP a Barcelona, Alberto Fernández, el portaveu parlamenta­ri de C’s, Carlos Carrizosa, i el dirigent del PSC Josep Maria Sala.

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? El delegat del Govern central, Enric Millo, i el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, ahir
ANDREU DALMAU / EFE El delegat del Govern central, Enric Millo, i el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain