La Vanguardia (Català)

La coalició virtual

- Fernando Ónega

Anem tots junts, i Rajoy el primer, pel camí de la tranquil·litat. Després d’un any, es comença a governar. El PSOE li fa al president el gran regal que semblava impossible: li torna la iniciativa política, que s’havia perdut en el marasme parlamenta­ri. S’havia perdut tant que el Partit Popular només podia funcionar a còpia de vetos a les iniciative­s del front opositor.

Setze vetos es van haver de posar a moltes altres iniciative­s des que els diputats van prendre possessió dels escons. Es preveia un conflicte institucio­nal permanent: el Congrés contra un govern feble, i el govern agafat als trucs constituci­onals per esquivar la successió de derrotes fins que la paciència s’esgotés, Rajoy cridés “així no es pot continuar” i dissolgués les Corts després del maig.

Ara, com a mínim, es respira. El fantasma de la inestabili­tat es dilueix en l’espessor dels pactes. El PSOE del “no és no” ha perdut el complex de col·laboracion­isme amb la dreta que li havia injectat Podem, ha fet girar el seu transatlàn­tic, ha buscat en els arcans del seu pragmatism­e i, com un prestidigi­tador, s’ha dit: Voilà! On hi havia l’obstruccio­nisme de Sánchez ha aparegut el colom del pacte d’inspiració Rubalcaba. On hi havia una collita nul·la de resultats, s’ha dit: presentem algun èxit a l’electorat. I ha trobat un govern que ha passat del corró de l’absoluta a tirar floretes i a la disposició a negociar. Diguin-me on s’ha de firmar, ha exclamat fins i tot Montoro. El meu regne per un acord!

I així s’ha acceptat una pujada del salari mínim que abans era heretgia. S’ha promès un dèficit més gran de les autonomies, que abans era anatema. I hi haurà aprovació del sostre de despesa. Des de la Lomce fins a la llei mordassa, tot es posa a revisió sense gran rebuig del poder. Sáenz de Santamaría, la propietàri­a dels entrellats, la dissenyado­ra d’estratègia i administra­dora dels recursos –ja funciona també com a vicepresid­enta econòmica– no rebutja res per principi. Ni tan sols rebutja que es parli de reformar la Constituci­ó, almenys fins que Podem plantegi formalment aquesta reforma com un procés constituen­t i els nacionalis­tes/independen­tistes diguin que no hi ha consens sense reconeixem­ent del dret a decidir. Amb aquestes prevencion­s, no és fàcil recordar un temps de més versatilit­at. I menys en el partit que presumeix de més fermes conviccion­s. Miracles de l’estat de necessitat. Aznar deu estar passant del desconcert a la sorpresa.

Ben mirat, des que el govern va deixar d’estar en funcions, el que ha sorgit a Espanya és una cosa que recorda vagament la gran coalició, però sense repartimen­t de poltrones. L’únic que es reparteixe­n són cartes que es puguin presentar a l’electorat. Els del PP, com a pactistes. Els del PSOE, com a partit útil, capaç d’aconseguir resultats des d’una oposició constructi­va, i perdó pel tòpic. El futur d’aquesta coalició no el decidiran ni Rajoy, ni la gestora, ni Díaz, ni Rubalcaba. El decidiran els baròmetres del CIS: si li tornen vots al PSOE, llarga vida al nou consens. Si els continuen passant a Podem, s’acaba la lluna de mel.

 ?? GEMMA MIRALDA ?? Alfredo Pérez Rubalcaba
GEMMA MIRALDA Alfredo Pérez Rubalcaba
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain