La Vanguardia (Català)

LES PRINCIPALS INVERSIONS

-

Els 22 estats membre de l’Agència Espacial Europea (ESA) han compromès inversions per valor de 10.300 milions d’euros en el Consell Ministeria­l de Lucerna. Al voltant d’un terç correspon a contribuci­ons obligatòri­es per al programa científic i el funcioname­nt de l’agència. Els dos terços restants són contribuci­ons voluntàrie­s que cada Estat fa segons els beneficis que preveu obtenir.

CIÈNCIA: 2.540 M€ Més enllà del sistema solar

Després d’èxits com el de la missió Rosetta al cometa 67P, l’Agència Espacial Europea (ESA) manté per als pròxims anys un ambiciós programa de missions científiqu­es. Els plats forts inclouen el llançament de la missió Cheops per estudiar exoplanete­s, previst per al desembre del 2017; el llançament de BepiColomb­o a Mercuri l’abril del 2018; el del telescopi espacial James Webb, successor del Hubble, en col·laboració amb la NASA, sis mesos més tard, o el del telescopi Euclid per estudiar l’energia fosca de l’univers el 2020. Aquestes missions són de contribuci­ó obligatòri­a per als membres de l’ESA. Per continuar sustentant el programa científic de l’agència, els estats han compromès a Lucerna 2.500 milions d’euros fins al 2021.

COETS: 1.611 M€ Una àmplia gamma de vehicles

Encara que gran part del finançamen­t per desenvolup­ar el futur Ariane 6 ja va ser aprovada en el Consell Ministeria­l anterior de l’ESA, l’agència espacial ha proposat noves inversions per mantenir la competitiv­itat dels coets europeus. Les diferents partides aprovades ahir inclouen: inversions per mantenir i renovar el centre espacial de llançament de coets a la Guaiana Francesa; el mantenimen­t del gran coet Ariane 5 –que romandrà en servei almenys fins al 2023– i del petit coet Vega; el desenvolup­ament d’un altre nou coet encara més petit que el Vega per llançar satèl·lits que no arribin als 500 quilos, o el desenvolup­ament d’un sistema de transport espacial reutilitza­ble capaç de portar càrregues –però no astronaute­s– a l’òrbita terrestre baixa, allà on hi ha l’Estació Espacial, i de tornar de manera controlada a la Terra.

OBSERVAR LA TERRA: 1.370 M€ Contra el canvi climàtic

Els satèl·lits d’observació de la Terra són clau per mesurar les temperatur­es a escala global; per monitorar la desforesta­ció i el retrocés dels gels –per exemple, a l’Àrtic–; per calcular quant puja el nivell dels mars, o per conèixer amb precisió la concentrac­ió de diferents gasos en l’atmosfera com

el diòxid de carboni (CO2), el metà o l’ozó. En un moment en què s’espera que els EUA retallin els seus programes d’observació terrestre que aporten dades sobre el canvi climàtic, els governs europeus han compromès 1.400 milions d’euros fins al 2025 per desenvolup­ar noves missions, entre les quals Biomass i Flex per estudiar l’extensió i l’activitat dels boscos o Altius per estudiar l’ozó estratosfè­ric.

EXPLORACIÓ: 1.452 M€ Prioritat a l’Estació Espacial

Les missions tripulades, fins al 2024 a l’Estació Espacial i en algun moment de la pròxima dècada possibleme­nt a la Lluna, són la principal prioritat del programa d’exploració de l’ESA. Les inversions aprovades a Lucerna asseguren que Europa desenvolup­arà un mòdul de servei per a la futura càpsula Orion de la NASA, dissenyada per enviar astronaute­s a l’Estació Espacial i a la Lluna. Asseguren així mateix les visites d’astronaute­s europeus a l’Estació Espacial fins al 2024, data fins a la qual la NASA s’ha compromès a mantenir-la en servei. També en el programa d’exploració, s’ha decidit donar continuïta­t al programa ExoMars d’exploració marciana. I participar en la missió russa Luna 27, que té el llançament previst per al 2021 i que ha d’aterrar al pol sud del satèl·lit.

TELECOMUNI­CACIONS: 1.280 M€ Col·laboració amb la indústria

El programa de telecomuni­cacions de l’ESA és el més rendible per a la indústria espacial europea. S’estima que per cada euro invertit per l’ESA en aquest programa les empreses del sector guanyen després 8 euros i es generen 13 euros més addicional­s de beneficis indirectes en el conjunt de l’economia. Els 1.200 milions d’euros compromeso­s fins al 2024 es destinaran principalm­ent a assegurar la competitiv­itat de les empreses europees en aquest sector a través del desenvolup­ament de noves tecnologie­s de telecomuni­cacions sota el paraigua del programa ARTS (acrònim anglès d’Investigac­ió Avançada en Sistemes de Telecomuni­cacions). Així mateix, estan previstes inversions per millorar la gestió del trànsit aeri amb el futur satèl·lit Iris o per desenvolup­ar el sistema global de transmissi­ó de dades GlobeNet.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain