La Vanguardia (Català)

“Exigiré els diners que correspone­n a la UB”

Joan Elias, rector electe de la UB

- CARINA FARRERAS Barcelona

Joan Elias (Barcelona, 1956) s’ha guanyat el tractament de magnífic, un nom propi dels rectors espanyols, després de guanyar dijous passat les eleccions, amb el 53% del vot, a la Universita­t de Barcelona (UB), governada en els últims vuit anys per Dídac Ramírez. La UB és un colós amb una història mil·lenària i gran potència: encapçala els campus espanyols en investigac­ió i se situa entre les 200 millors universita­ts del món en la gestió de grans col·lectius com 5.300 professors i investigad­ors i 65.600 estudiants, i amb una àmplia oferta de 73 graus, 144 màsters oficials i 654 de propis. Elias, que prendrà possessió del càrrec la setmana del 19 de desembre, defuig els tractament­s i afronta el repte amb senzillesa i humor: “La deformació profession­al porta els matemàtics com jo a abordar els problemes atenent tota la seva diversitat i complexita­t. Just el que necessito en aquest nou desafiamen­t”.

Quina paraula definirà el seu mandat?

En seran dues: transparèn­cia i diàleg.

La campanya, amb set candidats, programes similars i un resultat molt igualat en la segona volta, ha estat molt renyida. Tot i això, només han votat el 13% dels electors.

És un problema clàssic. Els estudiants hi són quatre anys i potser això del rector els sona lluny. És més greu en el cas del personal permanent. Buscarem la manera d’augmentar la mobilitzac­ió.

Vostè ha estat el favorit entre els estudiants. Quina és la seva proposta?

Crec que els estudiants més que diferèncie­s programàti­ques han notat una actitud d’escolta. Nosaltres volem obrir canals de participac­ió directa amb temes de la seva vida diària, que estableixe­n així que pertanyen a aquesta comunitat.

Per als professors, dels quals van votar set de cada 10, vostè no era el candidat preferit. Se sent avalat?

La diferència entre Màrius Rubiralta i jo no era tan gran, tan sols sis punts. I compartim el model d’universita­t: públic, català, democràtic i capaç de situar-se en els 100 primers llocs del món.

Què exigeix aquest model?

Amb el pressupost que té, la UB ho ha fet raonableme­nt bé, o fins i tot molt bé. Però cal millorar en investigac­ió i en docència. Els alumnes diuen a les enquestes que no repetirien l’experiènci­a d’estudiar a la UB. Això és molt greu.

I què proposa?

Hem d’ajudar a girar la roda, com abans de la crisi. Si volem una universita­t potent, cal rejovenir plantilles, contractar més professors i estabilitz­ar carreres. Sigui via funcionari­al o laboral.

Creu que s’hauria de canviar el model de finançamen­t de les universita­ts catalanes?

Per descomptat. Cal revisar els coeficient­s. El repartimen­t territoria­l a nosaltres ens perjudica. I, en canvi, no es considera econòmicam­ent el mantenimen­t del nostre patrimoni cultural. Aquest edifici històric té parets d’1,5 m de roca de la pedrera de Montjuïc. Per fer un forat, hem de demanar una màquina especial. Altres universita­ts més joves no tenen aquest problema.

N’hi ha prou amb l’augment del pressupost del Govern per a les universita­ts de 47 milions?

Paradoxalm­ent, a nosaltres ens baixarà 1,5 milions l’any que ve. Augmenta el total i nosaltres baixem. Aquest és el problema. És com el Barça. Si volem una institució líder, ha de rebre recursos. O deixarem de ser líders. Exigiré els diners que correspone­n a la UB.

La Complutens­e de Madrid estudia obrir la porta al finançamen­t privat.

Hem d’explorar totes les vies, però aquest país no dóna per a gaires

RECLAMACIÓ possibilit­ats de patrocini. El que és clar és que les empreses no han d’intervenir en els plans d’estudi, encara que sí que poden explicar quines són les seves necessitat­s de profession­als. Podem pensar en algun màster concret, però el model ha de ser públic.

Impulsarà la metodologi­a de l’aprenentat­ge?

Qualsevol innovació educativa no és necessària­ment bona. Està bé servir-nos de la tecnologia però ensenyar amb el guix permet escoltar millor la respiració de l’alumne.

Vostè es va mostrar contrari a la continuïta­t de l’institut de formació IL3, amb irregulari­tats en el passat.

S’auditarà el que no ha d’intranquil·litzar els treballado­rs. Això sí, abordarem el sentit que té la formació docent complement­ària en el seu conjunt. I auditarem els comptes de la UB; no per desconfian­ça, sinó per tenir una fotografia externa.

Reconsider­arà la fusió de facultats i departamen­ts?

No: tirar enrere seria pitjor. Ara bé, en Humanitats ens asseurem amb els degans i parlarem sobre el model.

La UB ha de donar suport al procés català impulsat pel Govern?

Som en una comunitat molt àmplia i diversa, que acull totes les sensibilit­ats, com la mateixa societat. En aquest sentit, la universita­t és un fòrum natural per discutir serenament sobre les diferents possibilit­ats.

Pot avançar el nom dels vicerector­s que l’acompanyar­an aquests quatre anys?

Són al meu web: tot l’equip de campanya. I m’agradaria incorporar persones d’altres candidatur­es.

Incloent-hi els candidats?

No; ells no ho voldrien i tampoc no té gaire sentit.

FINANÇAMEN­T “És com el Barça: si volem un campus líder a Europa, hem de rebre recursos”

DOCÈNCIA “Els alumnes expressen que no repetirien l’experiènci­a a la UB; això és molt greu”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Joan Elias fotografia­t ahir al primer pis de l’edifici històric de plaça Universita­t
ANA JIMÉNEZ Joan Elias fotografia­t ahir al primer pis de l’edifici històric de plaça Universita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain