La Vanguardia (Català)

Les escapades a Europa i Nova York pugen un 8%

La combinació dels festius del pont també impulsa viatges a altres destinacio­ns més llunyanes, com Tailàndia i Mèxic

- SARA SANS

Escapada de quatre, cinc o nou dies. Londres, París, Nova York, Lapònia i, fins i tot, Tailàndia. La combinació de dies festius de la setmana entrant s’ha traduït en un increment de més d’un 8% de viatges a l’estranger. A l’aeroport del Prat el pont va començar ahir amb 852 moviments d’avions, el doble que un dia normal, i es mantindrà per sobre dels 600 els pròxims vuit dies. Les capitals europees i Nova York són les destinacio­ns més sol·licitades.

“El 2014, després de cinc anys molt durs, es va començar a animar el mercat, i ara l’optimisme s’ha consolidat; per a aquest pont les agències de viatges han incrementa­t les vendes en un 8%”, diu Martín Sarrate, president de l’Associació Catalana d’Agències de Viatge (ACAV). La possibilit­at del doble pont: d’avui a dimarts o de dijous a diumenge –una cosa que no passava des de 2011– ha facilitat les combinacio­ns, “i molta gent ha aprofitat l’ocasió per marxar una setmana o nou dies”, afegeix Sarrate. Segons les dades de l’ACAV, el 60% dels viatges seran a destinacio­ns nacionals, i el 40% restant travessara­n la frontera.

Londres es manté com la destinació estrangera preferida seguida per París. La llista es completa amb Roma, Nova York i altres ciutats com Praga, Lisboa, Viena i també Marràqueix. “París va experiment­ar una recessió després dels atemptats, però s’està recuperant i aquest pont, en què hi ha molts viatges familiars, Disneyland París és una escapada estrella”, explica Sarrate. Una altra destinació que s’ha fet un lloc al pont i que triomfa per Nadal és Lapònia. “Hi ha vols especials programats per a la setmana vinent, la visita al Pare Noel, i l’excursió al cercle polar Àrtic té molt èxit”, diu. Un miler de persones aniran des de Barcelona a aquesta regió finlandesa pel pont.

Tot i això, Londres i París guanyen. “Ja eren destinació turística als anys cinquanta i, com la resta de les capitals i les grans ciutats europees, estan ben connectade­s i tenen molta oferta cultural, gastronòmi­ca, vida de dia, de nit... Fins i tot durant els anys de crisi les destinacio­ns que han guanyat més, tant en pernoctaci­ons com en la despesa dels visitants, han estat les ciutats”, apunta Paolo Russo, professor a la facultat de Turisme de la Universita­t Rovira i Virgili (URV).

La peculiarit­at d’aquest pont, que facilita enllaçar sis o més dies de vacances, ha posat a la llista de les preferènci­es destinacio­ns més allunyades, com Nova York i també Tailàndia i Mèxic. “La relació qualitat-preu de Tailàndia atreu molta gent”, afirma Sarrate, que constata que les reserves i la compra anticipada s’han avançat a les agències de viatges associades, i també destaca més interès dels clients per països com Qatar, Dubai i Abu Dhabi.

Segons les dades de Lastminute.com, les reserves per al pont han augmentat en un 104%, i en les deu destinacio­ns més sol·licitades han aconseguit una antelació en la compra de 16 dies (la mitjana de l’any passat era de 14 dies). Segons aquestes reserves, el 44% dels clients viatjaran en parella, i bona part (un 39%) han reservat vols de llarga distància, mentre que els qui viatgen en família han optat per destinacio­ns europees. Les ciutats estrella repeteixen: Londres, París i Roma (amb una mitjana de quatre nits d’estada en aquestes ciutats). Nova York se situa en quarta posició i sol ser un viatge de, com a mínim, vuit dies i sis nits a la ciutat.

De cara al pont també s’ha incrementa­t la venda de bitllets d’avió a Amsterdam i Marràqueix i altres destinacio­ns nacionals com Madrid, Tenerife i Barcelona. L’activitat a l’aeroport del Prat ja es va disparar ahir. Segons les dades d’Aena, divendres es van gestionar 852 moviments (mentre que un dia normal l’activitat se situa en els 400 aterratges i enlairamen­ts). Per avui hi ha programats 615 vols; pràcticame­nt 700 diumenge i 645 dilluns. El moviment es torna a incrementa­r dijous (l’inici del segon pont), amb 725 moviments, i tornarà a vorejar els 800 el diumenge 12 de gener, dia de la tornada. En total, més d’un milió de persones passaran per l’aeroport. Al marge de les destinacio­ns internacio­nals, també destaquen pel seu volum els vols a Madrid i Palma.

“Tenint en compte l’increment d’activitat durant aquest pont i el ritme de reserves que estem tenint de cara a Nadal i finals d’any, aquest any el creixement global pot superar el 8%”, afirma Sarrate.

A l’aeroport de Barcelona ahir es van registrar 852 moviments, el doble que un dia normal

 ?? CRISTINA GALLEGO / CHARLES PLATIAU Y MARK KAUZLARICH / REUTERS - ??
CRISTINA GALLEGO / CHARLES PLATIAU Y MARK KAUZLARICH / REUTERS -
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain